A műanyag palackok veszélyei

A műanyag palackok gyártásához használt BPA (biszfenol A) negatív hatással lehet az emberi hormonháztartásra, és elősegítheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását – állítja egy friss kutatás a Business Insider szerint.

A csomagolóanyagokból származó mikroműanyagok egészségre gyakorolt hatásait egyre több figyelem övezi napjainkban. Az apró műanyag-részecskék az emberi szervezet szöveteiben is megtalálhatóak, és a kutatók jelenleg is vizsgálják, hogy ezek milyen következményekkel járhatnak az egészségre nézve.

Egy új tanulmány szerint a műanyag csomagolásokban gyakran alkalmazott BPA inzulinrezisztenciát okozhat, ami növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. A Kaliforniai Állami Műszaki Egyetem kutatói 40 egészséges felnőttet vizsgáltak, akiket véletlenszerűen két csoportra osztottak: az egyik csoport placebót, a másik pedig BPA-t kapott.

A BPA-t kapó csoport tagjai napi 50 mikrogramm BPA-t kaptak testsúlykilogrammonként, ami az amerikai hatóságok által még biztonságosnak ítélt határértékkel egyezik meg. Négy nap múlva a BPA-t kapó csoport tagjainak szervezete kevésbé reagált az inzulinra, ami a vércukorszint szabályozásában játszik fontos szerepet, mint a placebo-csoporté.

Todd Hagobian, a tanulmány egyik vezető szerzője szerint az eredmények alapján újra kellene gondolni az egészségesnek tekintett BPA értéket, és az egészségügyi szolgáltatóknak tájékoztatniuk kellene a betegeket erről. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala jelenleg a BPA szintjét a szervezetben csak a jelenlegi határérték 100-szorosától, testsúlykilogrammonként 5 milligrammtól tartja veszélyesnek, de sok szakértő ezt az értéket már elavultnak tartja.

Az Európai Unióban már korábban több tagállam is kritizálta a műanyagok gyártásához felhasznált veszélyes anyagokat, és tavaly hat ország követelte azonnali EU-s lépéseket a BPA betiltására. Azonban a műanyagokkal kapcsolatos környezeti és egészségügyi aggodalmak ellenére, a technológiai fejlődés új lehetőségeket is hozhat. Például az MVM Csoport bejelentette, hogy több mint 5 milliárd forint európai uniós támogatással közel 90 ezer okos fogyasztásmérőt szerez be és telepít jövő év elejéig, amelyek hozzájárulhatnak az energiahatékonyság növeléséhez és a környezeti terhelés csökkentéséhez. Az okosmérők bevezetése lehetővé teszi a dinamikusan változó tarifák alkalmazását és a fogyasztás optimalizálását, ami fontos lépés a fenntartható energiaellátás felé.