Új kormányzati negyed létrehozása: titkos üzletek és milliárdos költségek

A kormány 620 milliárd forintot költ irodaépületek vásárlására, amely összeg egy új metróvonal árának felel meg, miközben a befektetési stop idején zajlik az adófizetők pénzéből finanszírozott, átláthatatlan tranzakció. A NER-közeli vállalkozók veszteséges építési beruházásait mentheti meg a kormány, miközben a budapesti irodapiac hanyatlásának idején történik a vásárlás.

A kormány a következő években tervezi több állami hivatal és vállalat új épületekbe költöztetését, ehhez összesen 350 ezer négyzetméter iroda került megvásárlásra kormányközeli vállalkozóktól. A tranzakció részletei nem nyilvánosak, azonban a hvg.hu információi szerint a vásárlás összege 580 és 619 milliárd forint között mozog. A kormány ezzel három különböző helyszínen hoz létre egy új kormányzati negyedet, amely méretében meghaladja a korábban a Fidesz által kritizált Gyurcsány-kormány terveit.

A döntés mögött álló szempontok között szerepelhet, hogy a kormány kimenekítse a nehéz helyzetbe került fővárosi építkezések befektetőit, mint például Tiborcz István, Garancsi István, Balázs Attila és Hernádi Zsolt érdekeltségeit.

Zugló Városközpont

A Zugló Városközpont projekt keretében 150 ezer négyzetméternyi irodaépületet vásárol meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő 244 milliárd forintért. A területen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Pest Vármegyei Kormányhivatal és a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság fog helyet kapni.

Dürer Park

A Dürer Parkban található 40 ezer négyzetméter iroda 120 milliárd forintba kerül az államnak. Ide tervezik költöztetni többek között a Nemzetgazdasági Minisztériumot és a hozzá tartozó szervezeteket.

BudaPart

A BudaPart irodakomplexumából 160 ezer négyzetméter kerül állami kézbe, 255 milliárd forintért. Az új helyszínen az Állami Számvevőszék, a MÁV-Volánbusz csoport, a Nemzeti Választási Iroda és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala találhat majd otthonra.

A kormány szerint az irodaépületek megvásárlása jelentős megtakarítást jelent majd az állam számára, mivel csökkennek a fenntartási költségek és az állam működési kiadásai. Azonban piaci szakértők kétségeiket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi piaci körülmények között valóban megtérülő-e az ilyen mértékű állami befektetés.

A kormányzati titkolózás miatt azonban nem ismertek a pontos részletek, így a tranzakciók valós értékéről és hatékonyságáról nem lehet pontos képet alkotni. A projekt teljes mértékben átláthatatlanul zajlik, és a közbeszerzési kötelezettség hiánya miatt a költségek is kérdésesek.