Ősszel érkezik Magyarországra az újabb kínai autó

Szeptembertől lesz kapható Magyarországon a Chery kínai autógyártó Omoda 5 modellje, melynek alapfelszereltségének ára 10 millió forint lesz, míg a prémium felszereltség 12 millió forintba kerül majd.

Az Omoda 5 modellje a fővárosi és a nagyobb vidéki városokban egyaránt elérhető lesz szeptembertől. A Genius Automotive Europe Kft., amelyet a Hovány Kft. és a Petrányi Autó Kft. alapított, fogja importálni a járművet, és a tulajdonosok márkakereskedéseiben is kínálni fogják. Az 1,6-os benzines crossover elektromos verziója várhatóan novembertől lesz elérhető a hazai szalonokban, míg a benzines változat már ősszel megérkezik.

Goldberger Mária, a Genius Automotive Europe Kft. ügyvezetője szerint a Chery vállalat, amely 1997-ben jött létre, Kína legnagyobb autóexportőrének számít. Tavaly közel 1,9 millió autót adott el, ami több mint 50%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A vállalat több mint 80 országba exportál, a tavalyi kivitel több mint 900 ezer darabot tett ki. Európában, Barcelonában van gyártó üzeme, illetve Németországban fejlesztő központja. Kínán kívül 10 összeszerelő üzemmel rendelkezik, és terveik szerint már jövőre megkezdődhet az E5 gyártása a vállalat által nemrégiben megszerzett egykori barcelonai Nissan üzemben.

Az ügyvezető kiemelte, hogy a cég idéntől Barcelonában európai gyártó üzemmel rendelkezik, amely egy meglévő gyárat vásárolt meg, így a kínai e-autókra kivetett európai uniós vám kevésbé fogja érinteni a vállalatot. Az elsők között lehetnek a kínai autógyártók közül, akik gyártást indítanak Európában.

A hazai szalonokban szeptembertől elérhető benzines Omoda 5 hétsebességes automata váltóval és 1,6-os motorral rendelkezik, amelyhez 7,4 literes fogyasztást ígérnek. A modellfrissített Omoda 5, melynek motorja megfelel a legkomolyabb európai környezetvédelmi előírásoknak, 147 lóerős teljesítményű és 275 Nm nyomatékú, ami 10,1 másodperces 0-100-as szintidőt, illetve 195 km/h végsebességet tesz lehetővé. Az autóhoz 7 éves, 150 ezer kilométeres garancia jár.

Az elektromos változat egy töltéssel akár 430 km hatótávra lesz képes. Az Omoda 5-ből készülő 204 lóerős és 1,7 tonnás tisztán elektromos változat, az Omoda E5, 7,8 másodperces 0-100-as gyorsulású és 206 km/h végsebességű, enyhén eltérő külsejű zöld rendszámos divatterepjáró lesz, melynek 61 kWh kapacitású akkumulátora 430 kilométeres WLTP-hatótávot tesz lehetővé.

Az Omoda 5 idén ősztől első körben nyolc magyar szalonban lesz kapható, az országos lefedettséget jövőre szeretnék elérni. A Chery ezenkívül egy másik brandet, a Jaecoo-t is meg kívánja honosítani Európában, így többek közt Magyarországon is. Első körben az általunk Kínában már kipróbált 4,5 méteres Jaecoo 7 érkezhet meg hozzánk, melyből összkerék-hajtású és plugin hibrid változat is készül.