Szlovén férfit mentesítettek a vádak alól elmebetegsége miatt Tornyiszentmiklóson

Elmebetegsége miatt jogerősen felmentették a szlovén férfit, aki másfél évvel ezelőtt majdnem megölte élettársát Tornyiszentmiklóson, és a Pécsi Ítélőtábla elrendelte a kényszergyógykezelését.

A 56 éves férfi három éve élt élettársi kapcsolatban a későbbi áldozatával. Egy féltékenységi vita során a férfi egy kinyitható zsebkést ragadott, és azzal fenyegetve kivonszolta a nőt a házból. A támadás során először azt követelte, hogy a nő másszon be az autó csomagtartójába, majd amikor ez nem történt meg, a falu temetője felé indult vele. Útközben szlovénul kiabálta, hogy „megöllek”, „rendőrség”, és egy franciakulccsal ütötte az út menti kerítéseket.

A támadás egy lakatlan, növényzettel sűrűn benőtt területen érte csúcspontját, ahol a férfi ököllel bántalmazta a nőt, kétszer megvágta a karjánál, végül hasba szúrta. A kés a nő májáig hatolt, emiatt életveszélyes állapotba került, de szerencsére szakszerű orvosi kezelésben részesült, így túlélte a sérülést.

A támadás hangjaira egy szomszéd is felfigyelt, aki a véres hálóingben hazafelé tartó nőt látva azonnal értesítette a hatóságokat. A bíróság a férfi mentális állapota miatt mentesítette őt az emberölési kísérlet vádja alól, és elrendelte a kényszergyógykezelését. A Pécsi Ítélőtábla döntése értelmében az ítélet márciusban vált jogerőssé.