A világ legdrágább városai: Szingapúr az élen

A Julius Baer Group által közzétett legújabb jelentés szerint Szingapúr továbbra is vezeti a világ legdrágább városainak listáját, melyet a luxuscikkek és szolgáltatások árai alapján állítottak össze. A svájci vagyonkezelő cég évente rangsorolja a világ 25 legdrágább városát, figyelembe véve többek között a lakóingatlanok, autók, üzleti osztályú repülőjegyek, iskolák és elegáns vacsorák árait.

A rangsor összeállításához a bank 2024 februárja és márciusa közötti időszakban több mint 1 millió dolláros vagyonnal rendelkező személyeket kérdezett meg. Az idei listán érdekes változások történtek: Tokió és Dubai pozíciója romlott, míg London és Zürich előrébb lépett, Európa, Közel-Kelet és Afrika régiója pedig a legdrágább régióvá vált.

Szingapúr a politikai és gazdasági stabilitás, valamint az üzletbarát környezet révén vonzza a rendkívül gazdagokat, és a luxuscikkek, mint ékszerek, cipők, valamint szolgáltatások, például az étkezés, egészségügy és oktatás terén is az élen jár.

Hongkong a második helyre lépett elő, itt találhatók a legdrágább ügyvédi szolgáltatások és a második legdrágább ingatlanok. London a harmadik helyre került, részben az angol font erősödése és a Brexit utáni "normalizálódás" következtében. Sanghaj a negyedik helyre esett vissza, ami valószínűleg az ingatlanpiaci kihívások és a fogyasztói bizalom csökkenése miatt történt.

Zürich a hatodik helyre kúszott fel, és az év legnagyobb erősödője lett, nagyrészt a svájci frank erősödése révén. Európa, a Közel-Kelet és Afrika régiója a 2023-as legkedvezőbb árú régióból a legdrágábbá vált, és minden európai város feljebb került a rangsorban.

A jelentés szerint vannak mégis megfizethető zónák, például a régióban, ahol a pezsgő és a whisky ára a legkedvezőbb. A kerékpárok és az üzleti osztályú repülőjegyek ára szinte mindenhol csökkent, míg a legnagyobb áremelkedést az ékszerek, a női cipők és a férfi öltönyök áraiban tapasztalták.

A jelentésben szereplő legdrágább városok teljes listája a következő:

  1. Szingapúr
  2. Hongkong
  3. London
  4. Sanghaj
  5. Monaco
  6. Zürich
  7. New York
  8. Párizs
  9. Sao Paolo
  10. Milánó
  11. Sydney
  12. Dubai
  13. Taipei
  14. Jakarta
  15. Miami.