Vonatgázolás Gárdonyban

Gárdonyban, a Vasút utcánál egy Budapest felé tartó személyvonat elgázolt egy embert – tájékoztatott a Katasztrófavédelem.

A baleset következtében a szerelvény a Camping utcai kereszteződésben állt meg, ezzel forgalmi akadályt okozva. A helyszínre érkeztek a székesfehérvári hivatásos tűzoltók, valamint a társhatóságok is részt vettek a baleseti helyzet kezelésében.

A vonaton utazó mintegy négyszáz ember számára mentesítő szerelvényt küldtek, amelynek érkezését követően a tűzoltók segítséget nyújtanak az utasok biztonságos átszállásához.

Így előzheti meg otthonában a brutális viharkárokat

A viharszezonban nem csak a közlekedésben, hanem otthonainkban is jelentős károk keletkezhetnek. A MABISZ adatai szerint csak májusban 16 ezer viharkár-bejelentés érkezett a biztosítókhoz, ami negyedével haladta meg a tavalyi hasonló időszak mennyiségét, és a biztosítók már június elejéig több mint 1,7 milliárd forintot fordítottak kárkifizetésre.

A lakásbiztosítások többsége fedezetet nyújt az időjárási károkra, amelyek elsősorban tetőrongálódás- és beázás, elöntés, ablakkárok, illetve elektronikus eszközök sérülése nyomán lépnek fel. Különösen a villámcsapások közvetett hatásai okozhatnak jelentős károkat, ezért érdemes megismerni a lakásbiztosítás feltételeit és szükség esetén módosíttatni azokat.

A kármegelőzés és kárenyhítés fontosabb lépései közé tartozik a vihar előtti tárgyak rögzítése, ablakok és ajtók bezárása, elektronikus berendezések áramtalanítása, valamint a lefolyók és ereszcsatornák ellenőrzése. A gépjárműveket is érdemes fedett helyre állítani, vagy ponyvával lefedni.

Amennyiben a kár mégis bekövetkezik, első lépésként az életveszélyt jelentő károsodásokat kell ellenőrizni és szükség esetén értesíteni kell a katasztrófavédelmet. A biztosító társaság kárszakértőjét is haladéktalanul értesíteni kell, és a kárfelmérés előtt ideiglenes intézkedéseket kell megtenni, mint például a tető ideiglenes fóliázása. A kárfelmérés és kifizetés gyorsítása érdekében célszerű fényképeket készíteni a károsodásokról és megőrizni a törmelékeket.