Szaúd-Arábia: a világ legnagyobb építőipari piaca a közeljövőben

Szaúd-Arábia jelentős beruházásokat hajt végre gazdaságának átalakításában, és a Knight Frank ingatlantanácsadó jelentése szerint 2028-ra a világ legnagyobb építőipari piacává válhat, ahol a teljes építőipari termelési érték elérheti a 181,5 milliárd dollárt.

A Bloomberg által ismertetett jelentés szerint ez a növekedés közel 30 százalékos emelkedést jelent a 2023-as szinthez képest. A fejlődés hajtóereje elsősorban a lakóingatlan-fejlesztések és a gigaprojektek lesznek, amelyek Mohammed bin Szalmán trónörökös Vision 2030 nevű tervének részei. Ez a terv az olajfüggő gazdaság diverzifikálására és modernizálására irányul.

A Vision 2030 kezdeményezés bevezetése óta Szaúd-Arábia már több mint 1250 milliárd dollár értékű projekteket indított el. Habár néhány projekt még nem fejeződött be, és egyeseket visszavontak, a királyságban intenzív munka folyik.

A Knight Frank adatai szerint csak 2023-ban több mint 140 milliárd dollár értékben kötöttek építési szerződéseket, amelyek többsége Rijádban koncentrálódik. Szaúd-Arábia célja, hogy 2030-ra a főváros lakosságát tízmillió főre növelje.

A gigaprojektek megvalósításához Szaúd-Arábia folyamatosan keresi az együttműködő partnereket, és az ország ambiciózus terveihez szükséges beruházások, valamint a technológiai innovációk vonzó lehetőséget kínálnak a nemzetközi vállalatok számára is.