Stellantis: Kivonulás fenyeget Nagy-Britanniából

A Stellantis, a világ egyik vezető autóipari vállalata fontolóra veheti a nagy-britanniai gyártás leállítását, ha a brit kormány nem lép fel hatékonyabban az elektromos járművek piacának ösztönzése érdekében – közölte a cég brit vezetője, Maria Grazia Davino.

Maria Grazia Davino a Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT) iparági csoport londoni sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy a Stellantis egy éven belül dönthet a brit gyártás jövőjéről. A döntés hátterében az áll, hogy az Egyesült Királyság kormánya 22 százalékos részesedést írt elő az elektromos meghajtású új autók eladásaiban, ellenkező esetben a gyártókat 15 000 fontos bírság fenyegeti járművenként, ha nem érik el ezt a szintet.

Az SMMT adatai szerint azonban a teljesen elektromos autók részesedése az eladásokban májusig csupán 16,1 százalék volt, ami aggodalmat kelt a gyártók körében. Nagy-Britanniábán jelenleg adókedvezményeket biztosítanak a vállalati flották számára elektromos járművek vásárlásakor, de a magánfogyasztók számára nincsenek hasonló ösztönzők, ami hátrányosan érinti az elektromos járművek piacát.

Grazia Davino szerint a Stellantis lehet, hogy kevesebb fosszilis üzemanyaggal működő modellt fog importálni az Egyesült Királyságba, hogy csökkentse az eladásokat és így elérje a kormány által előírt 22 százalékos célt. A vállalat szeretné, ha Nagy-Britannia adókedvezményeket nyújtana a fogyasztóknak és fejlesztené a töltőinfrastruktúrát, valamint azt is, hogy a brit gyártású elektromos járművek beleszámítanának a célkitűzésekbe, még akkor is, ha azokat részben exportálják.

A Stellantis jelenleg elektromos furgonokat gyárt az északnyugat-angliai Ellesmere Portban található üzemében, és tervei szerint 2025-ben a dél-angliai Lutonban is megkezdi az elektromos furgonok gyártását.