Spanyolország háborút indított a turisták ellen

Spanyolország több fronton is megpróbálja korlátozni a turizmust, miközben a gazdaság jelentős része a turisták által hozott bevételtől függ.

Alig kezdődött el a nyári szezon, a Spanyolországba érkező turisták már érezhetik, hogy nem mindenhol örülnek nekik. Mallorca egyik legkedveltebb strandjánál, a Caló des Morónál a helyiek megakadályozták a turisták bejutását, "turisták, haza!" felkiáltásokkal és "Vigyázzatok a helyiekkel, dühösek vagyunk!" transzparensekkel tiltakozva. A már a strandon tartózkodó nyaralóknak össze kellett szedniük a holmijukat és elhagyniuk a területet.

Palma városában, Mallorca fővárosában, a "Kevesebb turizmus – több élet" csoport "Nem vagytok szívesen látva" feliratú szórólapokat osztogatott. A szórólapokon a tömegturizmus negatív hatásairól olvashattak az emberek, mint például a helyi lakosok elűzése, az erőforrások pazarlása, a jószomszédi kapcsolatok rombolása, a helyi kereskedelem tönkretétele, az árak emelkedése, a bizonytalan munkalehetőségek teremtése és a kulturális örökség megsemmisítése.

Barcelona polgármestere ígéretet tett arra, hogy 2029-ig betiltja az AirBnb-t, ezzel próbálva megállítani a bérleti díjak emelkedését és védeni a helyieket a tömegturizmus hatásaitól. Ha az önkormányzat elfogadja a javaslatot, megkezdődik az új engedélyek kiadásának megtagadása és a meglévők megújításának elutasítása. Barcelonában, ahol az AirBnb engedélyezési rendszerét 2011-ben vezették be, a turisták száma évről évre nő, ami lakhatási válságot okozott, különösen a fiatalok körében. Az elmúlt tíz évben a bérleti díjak 68 százalékkal, a lakásvásárlás költségei pedig 38 százalékkal nőttek.

A turizmus további korlátozása érdekében Barcelona emelte az idegenforgalmi adót is, így a turistáknak minden Barcelonában töltött éjszaka után 3,25 eurót kell fizetniük.

A Costa Blancán a turisták akár 200 eurós bírságot is kaphatnak, ha engedély nélküli árusoktól vásárolnak, míg Magalufban megtiltották az utcán történő alkoholfogyasztást.

Egy mallorcai helyi lap felmérése szerint a tömegturizmus elleni tiltakozások hatására az emberek 44 százaléka gondolja meg kétszer, hogy a szigeten foglaljon-e szállást. Utazási szakértők figyelmeztetnek, hogy a helyi gazdaság jelentős mértékben függ a turizmustól, amely munkahelplyeket és bevételt generál a régió számára.

A turisták jelenlétét nem csak a helyi lakosok és a városvezetés érzékeli problémaként. Legutóbb egy luxusjacht is bajba került, amikor Ibizától nem messze, az aprócska Espalmador szigetnél feneklett meg. A közösségi oldalakon gyorsan terjedni kezdtek a felvételek a pórul járt hajóról, amelyet érdeklődő turisták vettek körül. Ez az eset is rávilágít arra, hogy a turizmus okozta problémák sokrétűek és a környezetre is kiterjednek.