Schadl György balatoni nyaralójának ügye a tárgyaláson

A Fővárosi Törvényszéken folytatódó ismert korrupciós per egyik mellékszála Schadl György siófoki nyaralójával kapcsolatos kérdésekre összpontosított. Egyedül egy tanú állította, hogy vesztegetési kísérlet történt az építkezés során, míg a többi tanú nem emlékezett ilyen eseményre.

A tárgyaláson a Somogy Vármegyei Kormányhivatal egyik osztályvezetője tett tanúvallomást, aki a nyaraló építkezésével kapcsolatos problémákról számolt be. Elmondása szerint 2021 elején értesült a ház körüli gondokról, amelyek az engedély nélküli módosítások kérdéséből fakadtak.

A kaposvári irodából érkező két férfi egyike beszámolt arról, hogy az építési vállalkozó félmillió forintot ajánlott fel neki egy tervező megtalálásáért. Schadl György azonban ezt a vádat visszautasította, mondván, hogy csupán tervező ajánlását kérte, nem tudva, hogy ez szabályellenes lenne.

Az ügyészség szerint Schadl megpróbált megvesztegetni egy kormányhivatalnokot, hogy nézzen el a siófoki építkezés során történt szabálytalanságok felett. Egy tanú szerint azonban nem ismerte Schadl Györgyöt, és nem is kapott tőle pénzt, csupán úgy érezte, hogy meg akarták őt vesztegetni.

A per 2023. február 17-én kezdődött a Fővárosi Törvényszéken. Tíz vádlott, köztük hat bírósági végrehajtó, beismerte bűnösségét, és május 4-én ítélet született az ügyükben: másfél és két év közötti, próbaidőre felfügesztett börtönbüntetést kaptak, és öt évre eltiltották őket a végrehajtói munkától, két esetben vagyonelkobzást is elrendelve.

Sz. Balázs, az egyik megvádolt végrehajtó, aki bűnösnek vallotta magát, 1 év 6 hónap börtönbüntetést és 5 millió forint pénzbüntetést kapott jogerős ítéletben. A tizenkét vádlott, köztük a három fővádlott – Schadl György, Völner Pál és R. Róbert – tagadta bűnösségét, így az ügyet tárgyalásra utalta a Fővárosi Törvényszék.

A vád szerint Schadl György, a végrehajtói kar elnökeként több végrehajtó kinevezésében közreműködött, ehhez Völner Pál korábbi igazságügyi államtitkár segítségét is igénybe vette. Schadl a végrehajtóktól visszakért bevételekből 970 millió forintot tehetett zsebre, Völner Pálnak pedig 83 milliót juttatott. Mindketten tagadják a vádakat.

Az előző tárgyalási napon megjelent egy titokzatos tanú, aki szóba hozta a volt igazságügyi minisztert. A magas, öltönyös 63 éves férfi korábban dolgozott az Országgyűlés Hivatalában, állományban volt a külügyi tárcánál, diplomata beosztásban, több egyetemen is jogot tanított, de 2018-ban a végrehajtói vizsgát is letette és a múlt héten kihallgatott, már korábban felfüggesztett börtönre ítélt Sz. Balázs végrehajtó-helyettese volt a monori irodában.

Schadl György siófoki, közvetlen vízparti luxusnyaralója volt a téma a Fővárosi Törvényszéken. A nyomozás és a vád egyik mellékszála, hogy Schadl György a nyaraló engedély nélküli bővítésekor építési vállalkozóján keresztül félmillió forintot juttatott el a megyei kormányhivatal építésügyi hatóságának egyik munkatársához az engedély megszerzése érdekében.

A tárgyaláson a vád szerint megvesztegetett K. Béla főnökét hallgatta meg tanúként a bíróság. G. Gyula osztályvezető elmondta, hogy utólag értesült a történtekről, amikor is meghallgatásra hívták be a főispáni hivatalba. Schadl György ezt a vádpontot is visszautasította, ugyanakkor hosszas perceken keresztül neki is végig kellett néznie a pazar villája építése során készült fotókat.

A meghallgatott tanú szerint a nyaraló teraszának beépítésekor nőtt meg pár négyzetméterrel az épület alapterülete, ami viszont nem szerepelt az engedélyeztetési tervekben. Schadl György a tárgyalás szünetében elmondta, hogy bűnügyi felügyelet alatt áll, nem hagyhatja el otthonát, de úgy érzi, fontos lenne leutaznia és személyesen bejutnia az épületbe, mivel a bizonyítási eljárásban sokat segítene, ha személyesen tudná feltárni és megmutatni a kifogásolt munkálatokat.