Derült égből zivatar: kiadták a riasztásokat és figyelmeztetéseket

Kedden délután és kora este dél, délnyugat felől egyre több helyütt várhatók záporok, zivatarok, melyek miatt több járásra sárga riasztást adtak ki, és Magyarország megyéinek nagy részében sárga figyelmeztetés van érvényben.

Dél, délnyugat felé haladva több felhővel találkozhatunk, és délután, estefele az északi tájakon is megszaporodhatnak a gomolyfelhők. Reggel és délelőtt még csak helyenként, majd egy lecsengést követően délután, kora este dél, délnyugat felől egyre több helyütt alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A hőmérséklet a legtöbb helyen 30 fok körül, kissé felette alakul.

A meteorológiai szolgálat veszélyjelző térképe szerint jelenleg 12 megyében van érvényben első szintű (sárga) figyelmeztetés zivatar miatt, és 5 megyében felhőszakadás miatt. Az érintett, főként Magyarország déli és délnyugati részén elterülő járásokban sárga riasztás van érvényben mind zivatar, mind felhőszakadás miatt.

A Balaton és a Velencei-tó térségében mérsékelt, helyenként élénk északkeleti szél várható, melyet gyakran élénk, a középső és a nyugati medencében erős közeli, vagy erős lökések is kísérhetnek reggel és délelőtt. Délelőtt erősen felhős égből eső, zápor kialakulhat, majd délután átmenetileg csökken a felhőzet, és tartósabban kisüt a nap. Késő délután, kora estétől ismét megnövekedhet a felhőzet, és néhol zápor előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 fok, a késő esti 22 fok körül alakul. A Balaton Siófoknál 24, a Velencei-tó Agárdnál 25.5 fokos.

Szerdán erőteljes gomolyfelhő-képződésre és fátyolfelhőkre is számíthatunk. Többfelé várható zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A keleti szél sokfelé megélénkül, időnként megerősödik, zivatar térségében viharossá is fokozódhat. A csúcshőmérséklet 24 és 33 fok között alakul, délkeleten lesz a legmelegebb. A meteorológiai szolgálat holnapra minden megyére első szintű figyelmeztetést adott ki zivatar miatt, és 16 megyére sárga figyelmeztetést felhőszakadás miatt.