Recski bánya: nyereség a sárlavina árnyékában

Az Opten céginformációs rendszer adatai szerint 2023-ban nyereséges lett a Kósa Lajos ügyvéd barátja, Fiák István által ismertté vált recski bánya, amelynek sárlavinája korábban komoly károkat okozott a Heves megyei településen.

A tavalyi év során az Andezit-BAU vállalat, amely kft.-ből zrt.-vé alakult át, jelentős árbevételre és üzemi eredményre tett szert. A cég árbevétele 369 millió forintot, üzemi eredménye 252 millió forintot, míg adózott eredménye 122 millió forintot ért el. Korábban a vállalatnak, illetve annak jogelődjének nem volt árbevétele.

A bánya kötelezettségállománya azonban jelentősen megemelkedett: a 2022-es 362 millió forintról 909 millió forintra nőtt 2023-ban, ami azt jelenti, hogy a cég jelentős hitellel rendelkezik. A tőkeállomány 124,5 millió forintra, az eszközállomány pedig egymilliárd forintra nőtt a 2022-es 364 millió forinthoz képest.

A részvényesi szerkezet a következőképpen alakul: Nagy István a részvények 70%-át, Kósa Lajos barátja, Fiák István, illetve Fiák ügyvédi irodája 20%-ot, míg két további magánszemély 5-5%-ot birtokol.

A bánya tevékenysége korábban komoly ellenérzéseket váltott ki a helyiek körében, különösen miután a Mátrában nem szokatlan villámárvíz következtében tavaly június 8-án iszaplavina öntötte el a falu egy részét. A Hunyadi soron több mint húsz ingatlanból kellett kitelepíteni az embereket, és a katasztrófavédelem szerint a bánya miatt veszélyben voltak az ott lakók. A bányát ezután megbírságolta a bányahatóság, és egy revizori jelentés szerint szabálytalanságok sorozata történt az Andezit-BAU bányájában.

Orbán Viktor 500 millió forintos összeget írt alá, amely a sárlavinában károsult ingatlanok kártalanítására szolgált volna, de a Belügyminisztérium végül nem tartotta indokoltnak az összeg felhasználását, így a helyiek nem kaptak belőle semmit. Ennek következtében többen továbbra is a sárlavinában érintett ingatlanokban élnek.