Rendőrök lepték el a magyar származású milliárdos ausztriai villáját

Nyomozók és drónok lepték el a hitelcsalás gyanújába keveredett, magyar felmenőkkel rendelkező tiroli üzletember, René Benkó luxusvilláját, amely után mintegy 8 éve nem fizetik az ingatlanadót. A gyanú szerint Benkó Signa Group nevű holdingja akkor vett fel pénzt bankoktól és befektetőktől, amikor a csoport már fizetésképtelen volt, de még évekig profitált az alacsony kamatokból.

Ellepték a nyomozók a magyar felmenőkkel rendelkező, csődbe ment tiroli üzletember, René Benkó villáját kedden reggel, valamivel 8 óra után. Az Innsbruck-Iglsben található, egymillió dolláros villa átkutatásához még drónokat is bevetettek.

A Bild információi szerint az egykori, mintegy 6 ezer négyzetméteres kastélyszállót René Benkó nem sokkal a fizetésképtelenné válása előtt átépíttette. Sajtóinformációk szerint a tiroli villa után immár nyolcadik éve nem fizetnek ingatlanadót.

Az osztrák Gazdasági és Korrupciós Ügyészség (WKStA) hitelcsalás miatt folytat nyomozást az osztrák ingatlanmogul ellen. Idén január végén jelentett fizetésképtelenséget a több mint ezer cégből álló német KaDeWe-csoport, amelyet a tiroli üzletember irányított, és amelynek most könnyen elképzelhető, hogy 13 milliárd eurós követeléssel kell szembenéznie több száz vállalati hitelezője részéről.

A WKStA megerősíti, hogy vizsgálatot indítottak René Benkó és egy másik személy ellen csalás vádjával, a bankhitelek nyújtása során a fizetőképesség színlelése miatt. René Benkó Signa Group névre hallgató holdingja 2023-ban jelentett fizetésképtelenséget. A gyanú szerint akkor vettek fel pénzt bankoktól és befektetőktől, amikor a csoport már fizetésképtelen volt, de még évekig profitált az alacsony kamatokból. René Benkó ingatlanbirodalma végül a magas építési költségek és az emelkedő kamatlábak miatt omlott össze.

Johannes Zink ügyvéd, akinek a feljelentése nyomán indult meg a vizsgálat, megerősítette a Bildnek, hogy valóban feljelentést tettek a Signa-ügy különböző károsultjai miatt, azonban nem kommentálta a folyamatban lévő vizsgálat tartalmát.

A müncheni ügyészség megerősítette, hogy a Signa Grouphoz köthető pénzmosás gyanúja miatt nyomozás folyik. A bécsi ügyészség már vizsgálja, hogy René Benkó megpróbált-e megvesztegetni egy magas rangú osztrák adóhivatalnokot.