Ratatics Péter: Az Újpestnél a Leverkusen a követendő példa

Az Újpest FC elnöke, Ratatics Péter szerint a klub hosszútávú projekt, amelyhez jelentős befektetések szükségesek az elején, hogy a csapat a saját lábára tudjon állni.

Az Újpest FC elnöke, Ratatics Péter az Economxnak adott interjúban beszélt a klub jövőbeli terveiről, a Mol csoport befektetéséről, és a klubcsapat fejlesztéséről. Ratatics elmondta, hogy nem készültek fel arra, hogy NB II-es csapatot kelljen újjáépíteniük, és hogy a klubra hosszútávú projektként tekintenek, függetlenül attól, hogy az NB I-ben maradnak-e. A Mol vezetőségéből érkező sportvezető hangsúlyozta, hogy a sporttámogatás a cégcsoport életének szerves része, és hogy a menedzsmenttudásukat is bevetik az újpesti projekthez. A klub megvásárlása Duchâtelet úrral folytatott tárgyalások eredménye, amelyek a nyár végén kezdődtek, és a tranzakció zárása 2023. március 18-án történt meg. A vételár publikálását az eladó kérésére nem tették közzé, és Ratatics elmondása szerint a tőzsdei vállalatokra vonatkozó értékhatárokat sem érték el. Ratatics szerint a klub éves büdzséje nem fekete-fehér kérdés, és hogy az építkezés időszakában több befektetést igényelnek bizonyos területek.

A klub elnöke szerint 3-4 átigazolási időszaknak kell eltelnie ahhoz, hogy egy erős csapat alakuljon ki, amely képes lesz versenyezni a legjobbakkal Magyarországon, és a nemzetközi porondon is sikereket érjen el. Ratatics úgy véli, hogy a klub 3 éven belül stabil dobogós csapat lehet, ami lehetőséget nyit a nemzetközi szereplésre is. A befektetői elvárások között nem csak a materiális hozam számít, hanem a közösségfejlesztés is, és példaként említette a Bayer Leverkusent, amely a gyógyszergyár tulajdonában van, és sikeresen szerepel a Bundesligában és nemzetközi szinten is. Ratatics szerint a projekthez nem csak pénzt adnak, hanem menedzsment-tudást és professzionális szemléletet is, és céljuk, hogy más szponzorok is csatlakozzanak az Újpest újjászületéséhez.

Az Újpest FC elnöke szerint a klub finanszírozása több lábon áll, amely jelenleg két fő lábat tartalmaz: a tulajdonosi pénzt a Moltól és az MLSZ által biztosított tévéközvetítési és jogdíjakból származó összeget. A cél az, hogy a jövőben további források is hozzájáruljanak a klub finanszírozásához, mint például a meccsnapi bevételek és a nemzetközi sikerek által elért pénzdíjak. Ratatics hangsúlyozta, hogy a klub jelenleg jelentős keretfrissítésen megy keresztül, és hogy a jövőben is szükség lesz rutinos játékosokra a fiatal tehetségek mellett. A cél az, hogy az akadémiáról évente két játékos váljon az NB I-es keret tagjává, de Ratatics elismerte, hogy az utánpótlást a klubnál rendbe kell tenni.

Az Újpest FC elnöke szerint a szurkolókkal való kapcsolat javítása is kiemelt cél, és hogy a klub kommunikációját transzparenssé, gyakorivá és őszintébbé szeretnék tenni. Ratatics elmondta, hogy a szurkolók bevonása a klub fejlődésébe és építkezésébe is fontos lesz, és hogy a stadion kérdését is csak a szurkolók bevonásával fogják eldönteni. A stadion jelenlegi állapota már nem felel meg a 21. századi elvárásoknak, és a klubvezetés elismeri, hogy szükség van egy új stadionra, de annak helyszínét még nem döntötték el. Ratatics szerint elfogadják, hogy kell egy új stadion, és hogy ennek a stadionnak az életciklusa már lejárt, nagyon messze van már a magyarországi NB I-es átlagtól. Hogy az új stadion az aktuális helyszínen vagy máshol Újpesten épül majd, az még túl korai kérdés, de minden lehetőséget meg kell vizsgálniuk.

(Borítókép: Ratatics Péter 2023. szeptember 11-én. Fotó: Németh Kata / Index)