Orbán Viktor: Az EU Ukrajna felvételével kapcsolatos döntése és Trump béketeremtő szerepe

Magyarország támogatja Ukrajna EU-s felvételi folyamatát, de Orbán Viktor szerint nem kell sietni a döntéssel, és először a következményeket kell mérlegelni. A miniszterelnök szerint Donald Trump lehetne a kulcsfigura az ukrajnai béke megteremtésében.

Magyarország júliusban veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, és bár hivatalosan megkezdődnek a csatlakozási tárgyalások Ukrajnával, Orbán Viktor kifejtette, hogy nem ért egyet az előirányzott folyamattal. A miniszterelnök a Berliner Morgenpost lapnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy először meg kell vizsgálni a csatlakozás következményeit, különös tekintettel arra, hogy Ukrajna háborúban áll és határai nincsenek tisztázva. Emellett felvetette a kérdést, hogy milyen hatással lenne az EU mezőgazdaságára egy ilyen nagy termelő ország csatlakozása.

Orbán Viktor elutasította azt a feltételezést, hogy Magyarország meg akarná akadályozni a tárgyalásokat az EU soros elnöksége alatt, és hangsúlyozta, hogy támogatja a párbeszéd megindítását.

A Spiegel cikkében és a Berliner Morgenpost interjúban Orbán Viktor Donald Trumpot méltatta, mint a béke embere, aki szerinte képes lenne jobb belátásra bírni Kijevet és Moszkvát is. A magyar miniszterelnök 101%-ig meg van győződve arról, hogy Trump az egyetlen, aki képes lenne erre a feladatra, és hangsúlyozta, hogy Európának ilyen politikusokra van szüksége. Trump lehetséges béketerve az orosz-ukrán háború befejezésére az amerikai katonai támogatás felfüggesztésével kényszerítené Ukrajnát tárgyalásokra Oroszországgal, és ha Putyin nem tárgyal, növelnék az Ukrajnának nyújtott katonai segélyt.

A háborút teljesen elfogadhatatlannak tartva, Orbán Viktor kiemelte, hogy számára nem az ukrán vagy az orosz érdekek a fontosak, hanem a harcok leállítása és egy fegyverszünet elérése. A miniszterelnök nem adott egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy Kijevnek le kellene-e mondania az oroszok által elfoglalt területekről a béke érdekében, de utalt arra, hogy nem tudjuk, mi lenne a Kreml reakciója, ha az USA bejelentené, hogy véget vet az öldöklésnek és tárgyalásba kezd.

Orbán szerint, ha Angela Merkel még mindig Németország kancellárja lenne, akkor valószínűleg nem lenne háború, mivel ő képes lett volna megakadályozni a válság nemzetközivé válását, mint ahogy tette azt a Krím megszállásakor.

A Spiegel megjegyzi, hogy a magyar miniszterelnököt sokan Putyin egyik legszorosabb szövetségesének tekintik az EU-ban, és egy jobboldali populista politikusként emlegetik, aki egyre inkább elszigetelődik Európában.

Az Ukrajinszka Pravda által szemlézett James O'Brien, az Egyesült Államok európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkárának interjúja szerint Ukrajna győztesen kerülhet ki az oroszokkal vívott háborúból, ha megállítja Moszkva nyomulását keleten és megfosztja Oroszországot a határhoz közeli lőállások használatától. O'Brien szerint az Egyesült Államoknak és a Nyugatnak jelentős mennyiségű légvédelmi rakétarendszert kell szállítania Ukrajnának, valamint egyéb fegyverzetekkel kell hozzájárulniuk Kijev harcához.

Orbán kritizálta a német kormányt is, állítása szerint Angela Merkel esetében nem lenne háború Ukrajnában, mert ő nem internacionalizálta volna, hanem izolálta volna a konfliktust. A miniszterelnök kiemelte, hogy Magyarország soros EU-elnöksége alatt prioritásként kezeli a konfliktus befejezését, az európai versenyképesség javítását, a migráció kezelését és az EU nyugat-balkáni bővítését. Nemrég találkozott a német kancellárral, Scholzcal és az olasz miniszterelnökkel, Melonival, hogy megvitassák az ilyen kérdésekben való együttműködést.