Az otthonfelújítási támogatás iránti nagy érdeklődés

Sokan állnak készen arra, hogy benyújtsák igénylésüket az új államilag támogatott Otthonfelújítási Programra, amelynek népszerű munkálatai között a nyílászárócsere, homlokzatszigetelés és fűtéskorszerűsítés szerepelnek.

Az Újház Piramis Építőház Kft. tulajdonosa, Juhász Attila szerint több mint 2300 érdeklődő készült fel a július elsejei pályázati nyitásra, dokumentációikkal és terveikkel egyaránt. A regisztrációs kérdőívek alapján a nyílászárócsere a legnépszerűbb tervezett munkálat, amit a válaszadók 57 százaléka szeretne elvégeztetni, következik a homlokzatszigetelés 56 százalékkal és a fűtéskorszerűsítés 47 százalékkal. Emellett a födémszigetelés, tetőszigetelés és gázkazáncsere is szerepel a tervek között, 35, 30, illetve 28 százalékkal.

A hőszivattyúk iránti érdeklődés is jelentősen megnőtt, miután a pályázati felhívás végleges verziójában ezek is támogathatóvá váltak. A jelentkezők csupán 7 százaléka mondta, hogy még nem döntötte el, milyen felújítást szeretne, ami azt mutatja, hogy az érintettek tudatosan készülnek a programra.

A támogatott munkálatok mellett sokan terveznek egyéb, a pályázatban nem elszámolható munkákat is, mint például tetőfelújítás, ereszcsatorna-csere, teraszok és járdák újraburkolása, vagy padlófűtés kiépítése. Juhász Attila szerint a tanácsadói programban részt vevők sok részletszabállyal nincsenek tisztában, ami a feltételrendszer összetettségéből adódik. A szakember azt javasolja, hogy a pályázati folyamatot ne az MFB pontokon vigyék végig, mivel ott túlterheltség várható, különösen a program első heteiben.

A kivitelezőknél is szűk keresztmetszetek alakulhatnak ki, különösen a homlokzatszigetelőknél, nyílászáróbeépítőknél és épületgépészeknél, ahol már most megnőtt a kereslet. Az építőanyagok tekintetében azonban nem várható hiány, mivel a magyar cégek és építőanyagkereskedők felkészültek a támogatás bejelentése óta. Juhász Attila szerint a programnak összességében alig lesz hatása a hazai épületállományra: “a megközelítőleg 2 millió 1990 előtt épült családi ház mindösszesen 1 százaléka fog tudni élni a lehetőséggel”, ezért szerinte “érdemes gyorsan dönteni és beadni a pályázati anyagot”.