Légfrissítők és fémhulladék lefoglalása a NAV által

Több mint 140 ezer hamisított légfrissítőt és mintegy öttonnányi fémhulladékot foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei két helyszínen is nagy értékben foglaltak le tárgyakat. Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) nyomozóival közösen egy budapesti telephelyen találták meg a hamisított légfrissítőket. Az OLAF koordinálása mellett a külföldi hatóságok a törökországi gyártás telephelyén is ellenőrzést végeztek.

A budapesti raktár átvizsgálásakor a pénzügyőrök hamisított légfrissítőket találtak, melyek értéke meghaladta a 120 millió forintot. Emiatt a NAV büntetőeljárást indított ismeretlen tettes ellen iparjogvédelmi jogok megsértése miatt.

Egy Pest megyei, az adatbázisok szerint már nem működő fémkereskedő telephely előtt is ellenőrzést tartottak, ahol egy kamion indult el. A járművet egy csepeli pihenőhelyen ellenőrizték, és a rakterében mintegy öt tonna réz és alumínium hulladékot találtak. A sofőr hamis fuvarokmányokat mutatott be, amelyekkel azt próbálta igazolni, hogy a rakományt Szlovákiából hozta, azonban a tachográf-készülék adatai cáfolták ezt.

A NAV munkatársai a fémkereskedelmi törvény több pontjának megsértése és hamis magánokirat felhasználása miatt eljárást indítottak, a vállalkozó pedig többmillió forint bírságra számíthat.