Akkora a hőség Amerikában, hogy megolvadt Lincoln viaszszobra

Az Egyesült Államok keleti partját sújtó hőhullám következtében megolvadt Abraham Lincoln washingtoni viaszszobra; először a feje, majd a lábai váltak pacákká, végül a szék is a földbe süllyedt.

A washingtoni Camp Barker helyén található Lincoln-emlékmű, amely egy polgárháborús menekülttábor helyén áll, és jelenleg egy általános iskolát fogad be, Sandy Williams IV. virginiai művész alkotása, aki a The Wax Monument Series részeként helyezte el a művet az iskola előtt.

A kétméteres viaszmásolat feje jelenleg javítás alatt áll, a 16. elnök nyakából kilógó drótokkal együtt. A viaszszobor nem csupán egy emlékmű, hanem egyben gyertyaként is funkcionál. Tavaly szeptemberben felállított első verziója több mint 100 kanócot tartalmazott, amelyek idő előtt meggyulladtak, így az avatási ünnepség előtt a művészeti installáció jelentős része megolvadt.

Az új változatot idén februárban állították fel, kevesebb és átgondoltabban elhelyezett kanóccal, valamint egy figyelmeztető táblával, amely arra kéri a látogatókat, hogy „Kérjük, fújja el a kanócot 1-2 percen belül!”