Másodfokú riasztás: viharos széllel és jégesővel kísért zivatarok várhatók szerdán

A HungaroMet Zrt. szerint szerdán heves zivatarokra kell számítani Baranya, Bács-Kiskun, Pest, Somogy és Tolna megyékben, melyeket felhőszakadás is kísérhet.

A HungaroMet Zrt. veszélyjelzése alapján az említett öt megyében a zivatarokat viharos szél és jégeső is kísérheti, valamint rövid idő alatt akár 50 millimétert meghaladó csapadék is eshet, ezért másodfokú (narancs) figyelmeztetést adtak ki. Az ország többi részére elsőfokú figyelmeztetés van érvényben szerda éjfélig, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kivéve, ahol felhőszakadás veszélye miatt nincs kiadva figyelmeztetés.

A keddi előrejelzések szerint a zivatarok nagyobb valószínűséggel a Dunántúlon és a középső országrészben alakulhatnak ki egy délről északra haladó zivatarrendszer hatására. A zivatarok környezetében reggelig jelentős mennyiségű csapadék, felhőszakadás, néhol jégeső és óránkénti 60-75 kilométeres viharos szél is várható, elsősorban az ország déli részén.

Szerdán a déli és kora délutáni óráktól újabb kiterjedt zivatarrendszer kialakulása valószínű, mely délről északra helyeződik át. A rendszerben helyenként viharos szél, jégeső és felhőszakadás is előfordulhat. Különösen az ország délnyugati részén és a középső országrészben néhol óránkénti 90 kilométer feletti széllökések, jégeső és felhőszakadás is lehet.

Nyitókép: Mohai Balázs