Európai akcióban vesz részt a magyar rendőrség a vasúti közlekedés biztonságáért

Egy európai szintű ellenőrzés keretében csütörtök reggeltől péntek reggelig a magyar rendőrség fokozott ellenőrzést végez a vonatokon és a pályaudvarokon, célja pedig az illegális migráció és a kapcsolódó jogellenes cselekmények elleni hatékony fellépés.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata kedden jelentette be a police.hu oldalon, hogy a 24 órás magyarországi ellenőrzés a Railpol (Vasúti Rendőrségek Európai Szervezete) által koordinált akció részeként kerül megrendezésre. Az Európai Unió a vasúti közlekedés és áruszállítás biztonságának fenntartására és fokozására helyezi a hangsúlyt, amit az ORFK is kiemelt a közleményében.

A csütörtök reggel 7 órától másnap reggel 7 óráig tartó akció során nem csak az illegális migráció elleni küzdelem a cél, hanem a vasúti közlekedéssel összefüggő bűncselekmények és szabálysértések, valamint az utasok sérelmére elkövetett jogsértések megelőzése is fontos szempont. A rendőrök az akció alatt a hazai és nemzetközi személyszállító vonatokat, az utasok poggyászait és a pályaudvarok csomagmegőrzőit is ellenőrzik.