Magyar Péter a média ellenőrzését és az EU-s kapcsolatok erősítését is célul tűzte ki

Magyar Péter, a TISZA Párt alelnöke és európai parlamenti képviselője szerint a média jelentős része részt vesz az orbáni hatalomgyárban és a status quo fenntartásában. Ezt egy hosszabb bejegyzésben fejtette ki a közösségi oldalán, ahol kritikával illette az itthoni sajtó egy jelentős részét, és az úgynevezett „független sajtó” egy részét is a hatalmi struktúrák kiszolgálójának nevezte.

Magyar Péter úgy véli, hogy a média egy része a rogáni és gyurcsányi propaganda szerepét tölti be, és a legképtelenebb hazugságokat ismételve próbálja befolyásolni a közvéleményt. Azt is hozzátette, hogy a magukat oknyomozónak nevező portálok és újságírók forráskritika nélkül veszik át ezeket a hazugságokat, és egymásra hivatkozva terjesztik a propagandát.

A politikus szerint a média a negyedik hatalmi ág, amelyet senki sem ellenőriz, és a valódi változás érdekében nem csak a korrupt hatalmi elitet kell leváltani, hanem a média elitet is. Magyar Péter hangsúlyozza, hogy a TISZA Pártnál azon fognak dolgozni, hogy fenntartsák a közvetlen kommunikációt a magyar emberekkel, és a valóságot minél több emberhez eljuttatják.

A politikus bejegyzésében idézte Deák Ferencet is, mondván: „Ha tőlem függene, a sajtótörvénynek csak egy paragrafusa volna: hazudni nem szabad.”. Magyar Péter állítása szerint a bejegyzése nem a valódi újságírók ellen íródott, és aki nem érzi magára vonatkozónak, az nem veszi magára.

A politikus nemrégiben uniós nagykövetekkel is találkozott egy reggelin, ahol a belga nagykövet „különleges vendégnek” nevezte őt. A TISZA Párt képviselői az Európai Néppárthoz (EPP) csatlakoznak az EP-ben, bár a párttagság és frakciótagság döntései függetlenek egymástól. A Kereszténydemokrata Néppárt az EPP-ből való kilépését azzal indokolta, hogy nem tudnak azonosulni az EPP háborús doktrínájával, és Magyar Péter felvételét erkölcsi okokból nem tudják elfogadni.

A poszt apropóját egy nemrégiben kirobbant botrány adta, amikor a TISZA Párt alelnöke egy budapesti szórakozóhelyen, az Ötkertben keveredett balhéba, és biztonsági emberek vezették el. Magyar Péter szerint csapdába csalták az éjszakában egy „fizetett provokátor” által. A kormánysajtó állítása szerint Magyar fiatalokat inzultált és balhézott, míg a független lapok csak annyit állítottak, amennyi bizonyítható volt, például hogy egy videón látható, ahogy a biztonsági őr kivezeti őt a helyről. A rendőrség egy Dunában talált telefon miatt nyomoz Magyar Péter kidobása után, de a részletek hivatalos forrásból a mai napig nem ismertek.

Magyar Péter nem először kerül komoly összetűzésbe nem csupán a propagandával, de a független sajtóval is. Korábban Dezső Andrást, lapunk volt újságíróját propagandistázta le, majd később elnézést kért tőle. A választások után az ATV Egyenes beszéd című műsorának szerkesztője, Rónai Egon szembesítette őt azzal, hogy állításaival szemben a csatorna rendszeresen kereste őt, mire Magyar kivonult a stúdióból az interjú közepén. Az Indexet is többször becsmérelte már, amelyről hivatalos közleményben fejeztük ki álláspontunkat.

Az Ötkertben történtek kapcsán Pottyondy Edina, közéleti influenszer is megszólalt, aki videójában Magyar Péter viselkedését kommentálta. Pottyondy szerint a TISZA Párt alelnöke nem mutatott kormányzóképességet, és a másnapos bűntudat jeleként hárította a felelősséget, amikor közösségi oldalán azt írta, hogy a követők javaslatára ment el kikapcsolódni. A stand-up előadó szerint Magyar Péternek el kellett volna kerülnie a provokációt, és nem kellett volna ráharapnia. Pottyondy videóját rövid idő alatt több mint 125 ezren látták, és a TISZA Párt alelnökének éjszakai viselkedését ironikusan hasonlította össze Orbán Viktor állítólagos "utcai harcos" és "bulibáró" imázsával.

A balhé után felmerült, hogy Magyar Péter mentelmi jogát felfüggeszthetik-e az eset kapcsán. Dr. Györei Péter büntetőjogi ügyvéd szerint azonban elképzelhetetlen, hogy az Európai Parlament felfüggessze a képviselő mentelmi jogát egy ilyen ügy miatt, mivel mind a garázdaság, mind a rongálás csekély súlyú cselekménynek számít. Hozzátette, hogy Magyar Péter ellen akkor fog folyni eljárás, ha gyanúsítottként kihallgatják, de a mentelmi jog miatt már eleve gyanúsítottként sem hallgathatják ki, tehát ahhoz fel kellene függeszteni a mentelmi jogát az Európai Parlamentnek.