Csaknem kétezer külhoni szervezet nyert el támogatást

Csaknem kétezer külhoni szervezet részesült támogatásban a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának Együttműködő Nemzet Programja keretében, melynek célja a határon túli magyarság boldogulásának és magyar azonosságtudatának erősítése volt.

Potápi Árpád János, a nemzetpolitikáért felelős államtitkár szerint 2024 az együttműködő nemzet éve lesz a nemzetpolitikában, és ebben a szellemben hirdették meg a pályázatot idén márciusban. A pályázat keretösszege 2 milliárd forint volt, és a szervezetek legfeljebb 2 millió forint támogatást nyerhettek el a működésük, fejlesztéseik, eszközbeszerzéseik, programjaik és rendezvényeik megvalósítására.

A támogatható célok között infrastrukturális fejlesztés, eszközbeszerzés, képzőművészeti alkotások létrehozása, magyar nyelvű írott és elektronikus sajtó, könyvkiadás, valamint oktatási-nevelési, kulturális és hagyományőrző programok, rendezvények, fesztiválok, szórványprogramok, hitéleti, egyházi, ifjúsági és sportprogramok támogatása szerepelt.

Csaknem 2000 nyertes pályázat

A felhívásra összesen 2161 pályázat érkezett, melyek közül 1922 kapott támogatást. A nyertesek között Erdélyből 1028, a Felvidékről 453, a Vajdaságból 218, Kárpátaljáról 164, Horvátországból 41, Szlovéniából pedig 18 pályázat volt. Többek között a Kolozsvári Magyar Diákszövetség, a Brassói Magyar Napok, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház iskolabuszprogramja, az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör, a Beregszászi Görögkatolikus Esperesi Hivatal és a Beregrákosi Gimnázium, valamint a kopácsi „Arany János” Magyar Kultúregyesület projektjei részesültek támogatásban.

Potápi Árpád János hangsúlyozta, hogy a támogatott mintegy 2000 cél segíteni fogja a külhoni magyar közösségek életét és mindennapjait, az egyházi területtől kezdve a kulturális, oktatási és ifjúsági programokon át a sportig. A külhoni magyarság intézményrendszerének folyamatos és kiszámítható támogatása a jövőben is kiemelt nemzetpolitikai cél marad.