Komjáthi újra az MSZP elnöki posztjáért indulna, de feltételekkel

Komjáthi Imre kijelentette, hogy kész újra megmérettetni magát az MSZP elnöki posztjáért, azonban csak abban az esetben, ha a pártban megszűnik a társelnöki rendszer, mert úgy véli, a magyar társadalom vezérelvű.

Komjáthi és Kunhalmi Ágnes szombaton jelentették be lemondásukat az MSZP országos választmányi ülésén, de hivatalukat szeptember 28-ig, a tisztújításig még betöltik. Komjáthi szerint a politikai felelősségvállalás elengedhetetlen része a lemondásnak.

A politikus elmondása szerint bár helyes döntés volt az ellenzéki összefogás 2023-ban, a kísérlet nem hozta meg a várt sikert. Komjáthi szerint az MSZP jelenlegi támogatottsága körülbelül öt százalék, és hangsúlyozta, hogy nem hajlandó engedni a párt logójának vagy nevének megváltoztatását, mivel erős kötődést érez irántuk, és amíg ő bárminemű vezetői pozíciót betölt a pártban, nem fogja támogatni sem a név-, sem a címerváltoztatást.

Komjáthi beszélt arról is, hogy jelenleg nem tudni, hogy az MSZP milyen irányt fog választani a jövőben, és hogy sikerül-e a baloldali erőket egyesíteni. Úgy véli, a párt számára fontos, hogy minél szélesebbre tárja az ajtót, és meg kell erősíteni az MSZP-t, valamint el kell kezdeni egy olyan mozgalom építését, amibe mindenkit várnak, beleértve azokat is, akik elmentek, és azokat is, akiket esetleg elzavartak.

Végezetül kifejtette, hogy a választók már nem tűrik a tétovázást, és oda mennek, ahol egyértelmű irányt látnak. Komjáthi szerint ez a felismerés minden ellenzéki pártnak fontos tanulság kell, hogy legyen, és azok, akik nem hallgattak az MSZP-re, megérdemlik, hogy eltűnjenek a politikai színtérről. Hozzátette, hogy a magyar társadalom vezérelvű, és egy erős vezetőre van szükség, nem pedig társelnökre.

A választási szereplés miatt mondott le Kunhalmi Ágnessel együtt

Komjáthi Imre és Kunhalmi Ágnes is lemondott a társelnöki tisztségéről az MSZP országos választmányi ülésén. Az MSZP honlapján már módosították is a névsort, a két politikus nem szerepel a vezetőségi tagok között. Kunhalmi Ágnes a Facebookon erősítette meg a hírt, és közölte, hogy a választások óta az első választmányi ülésen jelentette be először a döntést. Komjáthi Imre szerint "munkásemberként úgy tanulta, hogy mindennek van következménye", ezért a kongresszustól kapott bizalmat, és a társelnöki mandátumot visszaadja azoknak, akiktől kapta, vagyis az MSZP közösségének.

Az ellenzék már a Tisza Párt előtt lábon lőtte magát

Kunhalmi Ágnes a saját oldalán számolt be a lemondásáról, és többek között azt írta, hogy a baloldali progresszióra óriási szüksége van Magyarországnak. „Az előttem álló időszak feladata világos: a hazai baloldal értékeinek képviseletén túl a XVIII. kerület egyéni országgyűlési képviselőjeként, ahogy 2018-ban és 2022-ben, úgy 2026-ban is újra legyőzzem Orbán jelöltjét” – fogalmazott bejegyzésében az MSZP-s politikus. Az Index megkereste Kunhalmi Ágnest, hogy értékelje a választási eredményeket, és arra is kíváncsiak voltunk, hogyan látja pártja és saját politikai jövőjét. A lemondott társelnök szerint települési szinten, a városokban, valamint a megyei jogú városokban és a fővárosi kerületekben pártja lényegében elérte a céljait.

Lendvai Ildikó, az MSZP korábbi országgyűlési képviselője és elnöke szerint a baloldal jövője múlik azon, hogy Gyurcsány Ferenc marad-e a DK élén. Úgy véli, egy új baloldali mozgalomra lesz szükség, de nem a mostani pártok vezetésével. Komjáthi Imrének lehet szerepe ebben a mozgalomban a szakszervezeti múltja miatt, de ezt az új mozgalmat nem a pártoknak kell irányítaniuk. Lendvai nem örülne, ha a Tisza Párt kipukkanna, mert akkor a csalódás és az apátia soha nem látott hulláma törne Magyarországra. Lendvai szerint az ellenzék hibázott, amikor a kampányban szinte többet támadta Magyar Pétert, mint a Fideszt, mert kontraproduktívnak bizonyult. A Fővárosi Közgyűlés lesz ennek a főpróbája, amikor például a költségvetésről vagy az alpolgármesterek személyéről szavaznak majd. Lendvai szerint a Fidesz a június 9-i választási eredmény fényében sem fog változtatni a stratégiáján, mert a rendszer természetéből fakad az állandó háborús retorika, nem lesz konszolidáció. Azt is komoly veszélynek tartja a Fideszre nézve, hogy elindulhat egy lassú kopás a párton belül, azaz Orbán Viktornak nemcsak Magyar Péterre, hanem a belső ellenségeire is figyelnie kell.