A pusztító erdőtüzek számának drámai növekedése

Egy új tanulmány szerint a klímaváltozás következtében jelentősen megnőtt a pusztító erdőtüzek száma világszerte az elmúlt két évtizedben.

Az emberi tevékenység okozta globális felmelegedés hatására több mint kétszeresére emelkedett a legpusztítóbb és legszennyezőbb erdőtüzek száma és intenzitása a 2003 és 2023 közötti időszakban. Egyes térségekben, mint például a mérsékelt égövi fenyőerdők és a boreális erdőségek esetében, akár 11-, illetve 7-szeresére is nőtt a nagy erejű erdőtüzek gyakorisága.

Calum Cunningham, a Tasmániai Egyetem professzora és a tanulmány vezető szerzője szerint az eredmények aggasztóak, és a klímaváltozás hatásai már jelenleg is érzékelhetők a szárazabb és forróbb légkör jelein keresztül.

A kutatás, amelyet a Nature Ecology & Evolution folyóiratban publikáltak, műholdfelvételek alapján vizsgálta meg közel 3 ezer erdőtüzet. A 2017 és 2023 közötti hat év kiemelkedően szélsőséges volt a tüzek gyakoriságát és intenzitását tekintve, ami az egyre fokozódó szárazság következménye.

Az erdőtüzek során felszabaduló szén-dioxid jelentős mértékben járul hozzá a légkör további felmelegedéséhez. Emellett a keletkező füstfelhők egészségkárosító hatásúak, és több idő előtti halálozást okoznak, mint maguk a lángok.