A bántalmazás miatt depressziós lett a kilencéves kislány

Egy kilencéves kislány hónapokon át tartó verbális bántalmazása miatt vált depresszióssá és öngyilkos gondolatai támadtak, miután tanítója folyamatosan abuzálta. Az eset kapcsán az édesanya hangfelvételekkel bizonyítja a történteket, és a tankerületi központ válaszának hiányában a rendőrséghez fordul.

Egy Fejér megyei iskolában, a Sárkeresztúri Általános Iskolában történt az eset, ahol a tanító hónapokig verbálisan bántalmazta a gyermeket. Az édesanya, Bori-Hegyi Melinda, aki a tankerületi központban nem talált megértésre, az RTL Híradónak nyilatkozva elmondta, hogy az iskola igazgatója állítólag megkezdte a probléma feltárását. Az igazgatóval folytatott beszélgetés során azonban a szülőt próbálták hibáztatni gyermekének lelkiállapota miatt, és együttműködésre szólították fel azzal a tanárral, aki a gyermeket bántalmazta.

"Önöknek mindenféleképpen együtt kell tudni működni – mindenféle fenntartásuk ellenére – a **** nénivel" - hangzott el az igazgatótól a hangfelvételen.

Melinda elkeseredetten reagált: "Nem értem, mint bántalmazott gyermek édesanyja, miért működjek együtt azzal, aki bántalmazta a gyermekemet?".

A helyzet tovább bonyolódott, amikor a pedagógus családja megpróbálta megvesztegetni az édesanyát, hogy ne engedje a történtek nyilvánosságra kerülését. "Megpróbált minket lefizetni. Kérdezte, hogy mennyi pénzt kérünk azért, hogy ne engedjük a műsort lemenni. Mondtam neki, hogy ilyen nincs, mert a gyermekem lelke tönkrement, azt semennyi pénzzel nem lehet kárpótolni..." - hangsúlyozta Melinda, aki a tanító ellen rendőrségi feljelentést tervez tenni.

A Dunaújvárosi Tankerületi Központ (DTK) a sajtóban megjelent információk és bizonyítékok alapján elbocsátotta az érintett pedagógust, és sajnálatosnak tartja, hogy a kislányban öngyilkossági gondolatokat ébresztő bántalmazásról szóló felvételeket nem nekik adták át előbb. A tankerület szerint, ha a felvételeket korábban megkapták volna, a döntés előbb is megszülethetett volna.

Az anyuka május 10-én írt először a tankerületnek, de semmilyen választ nem kapott a jelzéseire. Emmának végül az oktatási jogok biztosának, Aáry-Tamás Lajos segítségével találtak új iskolát, aki szíven ütötte Emma története.

Emma szülei azért kezdtek el hangfelvételeket készíteni, mert hirtelen megváltozott a lányuk viselkedése. A tanító és a kislány viselkedésének okáról eltérő vélemények voltak. Emma befelé fordult, nem válaszolt, hogy milyen volt az iskola, és csak annyit mondott, hogy "hagyjál anya, nem akarok beszélni", majd bezárkózott a szobájába. A hangfelvételek rögzítették a tanár sértő és fenyegető megjegyzéseit, mint például "Baromagyú", "Kitekerem a nyakad!" és "Ki kíváncsi rád?". Az egyik felvételen Emma azt mondja, meg akar halni.

A DTK a továbbiakban is fellép minden jogszabálysértés ellen, céljuk a lehető legszínvonalasabb oktató-nevelő munka megszervezése. Az iskola és a fenntartó sem volt hajlandó válaszolni a média kérdéseire.