Kalocsai polgármester-választás részleges megismétlése

A Kúria döntése értelmében részlegesen meg kell ismételni a kalocsai polgármester-választást, miután Bagó Zoltán fellebbezése nyomán jogsértésekre derült fény.

A Bács-Kiskun megyei Kalocsán a polgármester-választás részleges megismétlését rendelte el a Kúria. Az új szavazásra a 5. számú egyéni választókerület 10. és 11. számú szavazókörében kerül sor. A megismételt választás időpontját 2024. július 7-ére tűzték ki.

A választáson a Kalo Lokálpatrióta Egyesület jelöltje, Bagó Zoltán, aki korábban fideszes EP-képviselő volt, 2156 szavazatot szerzett, míg a hivatalban lévő fideszes polgármester, Filvig Géza 2179 voksot kapott. Bagó Zoltán a választások után fellebbezett, állítása szerint a településen számos jogsértés történt a szavazás során.

A fellebbezésében Bagó többek között arra hivatkozott, hogy a szavazófülkékben egyszerre több személy tartózkodott, és analfabéta szavazóknak csak az SZSZB elnöke segített, más tagok jelenlétét elutasítva. Emellett felvetette, hogy a szavazóköri névjegyzéket vezető SZSZB tag a fideszes jelölt testvére volt, aki az okostelefonján üzeneteket küldözgetett, továbbá a kormánypárti képviselőjelölt a szavazás alatt a szavazókör bejáratánál egy gépkocsiban tartózkodott. Bagó szerint ezek a jogsértések a választások tisztaságát és a szavazás szabadságát, titkosságát sértették.

A Kúria azonban csak a két említett szavazókörben találta bizonyíthatónak a jogsértéseket, és ennek alapján rendelte el a választás megismétlését. A SZSZB nyilatkozatokat tevő tagjai a jogsértéseket mind jelezték a jegyzőkönyvvezetőnek, aki Bagó szerint az SZSZB elnökével egyetértésben megtagadta, hogy a választás szabadságát és titkosságát veszélyeztető eseményekről jegyzőkönyvet vegyenek fel.

Bagó szerint az igazolt és valószínűsíthető jogsértések az egész településen sértették a választások tisztaságát, ezzel szemben a Kúria csak két szavazókörben találta ezt bizonyíthatónak. A döntés kapcsán felmerülő kérdés, hogy mennyiben demokratikus, hogy két szavazókörben az eredmények ismeretében mehetnek el újra szavazni, míg a többiek nem, továbbra is nyitott marad.