Kötelező biztosítás az elektromos rollerekre július 16-tól

Egy májusi törvénymódosítás értelmében 2021. július 16-tól kötelező lesz felelősségbiztosítást kötni az elektromos rollerekre és egyéb elektromobilitási eszközökre, amennyiben azok meghatározott sebesség- és súlyhatárokat meghaladnak.

A kötelező biztosítás csak bizonyos elektromos járművekre vonatkozik. Kötelező lesz a biztosítás azokra az eszközökre, amelyek tervezési sebessége meghaladja a 25 km/órát és a jármű súlya nem haladja meg a 25 kilogrammot, illetve a 25 kilónál nehezebb eszközökre, ha tervezési sebességük meghaladja a 14 km/órát. Az elektromos kerékpárokra, a kizárólag emberi erővel működtetett járművekre, valamint a mozgáskorlátozottak által vezetett e-moped vagy pedelec járművekre azonban nem kell biztosítást kötni.

A Magyar Biztosítók Szövetsége egy ábrát is készített, hogy segítse az érintetteket a törvénymódosításból adódó kötelezettségek megértésében. Felhívják a figyelmet arra, hogy az üzemben tartóknak kötelességük ellenőrizni a jármű nettó tömegét és tervezési sebességét. Mivel ezeken az eszközökön nincs rendszám, így a használó is üzemben tartónak minősül.

A biztosítók már közzétették ajánlataikat, amelyeket a Grantis tanácsadó cég gyűjtött össze. A biztosítók nehéz helyzetben vannak, mivel a törvénymódosításhoz kapcsolódó minisztériumi rendelet még nem jelent meg, így nem egyértelmű, mely járművekre kell alkalmazni az új szabályozást. Egyes biztosítók ezért az „egyéb” kategóriában kezelik ezeket a járműveket, ami magas biztosítási díjat jelent, és havonta kell fizetni.

A díjak a minisztériumi rendelet megjelenése után változhatnak, így az érintetteknek érdemes figyelemmel kísérniük a fejleményeket. A Grantis összesítése szerint jelenleg az elektromos rollerekre érvényes éves kgfb tarifák pár ezer forint és több százezer forint között mozognak. A kgfb-k határozott időszakra szólnak, jellemzően 1 éves időtartamra vagy 1 hónapra, amikor minden megkezdett hónapban rendezni kell a havi díjat. Több biztosítónál is meghatározza a díj nagyságát az üzembentartó kora és a régió, ahol használja az eszközt.