Izraelben büntetik a szombati mobilhasználatot

Izraelben az ultraortodox zsidók közösségében súlyos pénzbírságokkal sújtják azokat, akik szombaton bekapcsolják a "kóser" mobiltelefonjaikat. A ynet hírportálja és a Jediót Ahronót című újság szerint a haredi közösség, amely az ország lakosságának közel tizennégy százalékát teszi ki, csak egyszerű, internet és SMS nélküli telefonokat használhat, amelyeket a "rabbik kommunikációs bizottsága" engedélyezett. Ennek a bizottságnak az a célja, hogy megakadályozza az okostelefonok és az internethasználat elterjedését az ultraortodoxok körében, és felügyelje a nyilvántartott telefonszámokat.

A zsidó vallásjog, a halacha szerint szombaton tilos a telefonhasználat, kivéve, ha életveszélyes helyzet áll fenn. Ilyenkor megengedett a telefonálás, de a beszélgetés kikapcsolása vagy megszakítása tilos. A polgári védelem háborús vészhelyzetekben, például légvédelmi riadó esetén, szombaton is felszólítja a lakosságot, hogy keressenek óvóhelyet. Mivel a kóser telefonokon nincsenek applikációk, ezért őket hagyományos hívással értesítik, amit a halacha engedélyez.

A kóser telefonok szombati használata esetén a büntetés percenként 4,5 sékel, ami körülbelül négyszázötven forintnak felel meg. Háborús helyzetekben vagy véletlen bekapcsolás esetén a bírság gyakran elérheti a 600 sékelt, azaz hatvanezer forintot. Egyes esetekben, ha például egy gyermek véletlenül nyomkodja a telefont szombaton, a bírság akár 1400 sékelre, vagyis száznegyvenezer forintra is rúghat. Az utóbbi hónapokban a háborús riasztások miatt kiszabott bírságok is megterhelhették a haredi közösség tagjainak pénztárcáját, bár panasz esetén ezeket a bírságokat utólag jóváírták.