Időközi önkormányzati választások lesznek 17 településen

Várhatóan 17 településen kerül sor időközi önkormányzati választások megtartására, melyeket nyolc helyen már augusztus vége és szeptember vége közötti időpontra tűztek ki.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) tájékoztatása szerint a június 9-i önkormányzati választások után 17 településen merült fel az időközi választások szükségessége. Ennek oka, hogy vagy nem volt elegendő jelölt, vagy a szavazatok egyenlősége miatt nem hirdethettek eredményt. A helyi választási bizottságoknak a választás eredetileg kitűzött napjától számított százhúsz napon belül kell új választást kiírniuk.

Nyolc településen már meghatározták az időközi választások időpontját. A Vas megyei Bozsokon egyetlen jelölt sem indult, így itt polgármestert és képviselőket is választani kell. A Zala megyei Pakodon csupán egy képviselőjelöltet vettek nyilvántartásba, ezért ott is szükség lesz további választásra. A többi 15 településen szavazategyenlőség miatt kell megismételni a választást.

Az NVI által kiadott információk szerint a Vas megyei Kissomlyón augusztus 25-én, a Zala megyei Zalakomárban szeptember 1-jén, a Somogy megyei Büssüben és a Tolna megyei Koppányszántóban szeptember 8-án, a Vas megyei Bajánsenyén és Rátóton szeptember 15-én, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajóivánkán pedig szeptember 22-én rendezik meg az időközi választásokat. A Pest megyei Kerepesen az 5. számú egyéni választókerületben is szeptember 15-én lesz az időközi képviselő-választás.

További településeken is szükség lesz időközi választásokra, többek között a Zala megyei Zalaboldogfán, Szijártóházán és Belsősárdon, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vattán, a Vas megyei Mesterházán, és a Bács-Kiskun megyei Újsolton. A Baranya megyei Pécs 15. számú egyéni választókerületében is szavazategyenlőség alakult ki az első helyen végzett képviselő-jelöltek között.