„Elkövettem egy hibát: lemondtam a saját erőforrásaimról” – négy fontos tanulság a rák megelőzéséről

Lesújtó eredményre jutott egy magyarországi kutatás, amely szerint a lakosság fele egyáltalán nem törődik azzal, hogy a rák kockázatát rendszeres szűrővizsgálatokkal mérsékelje, holott ez lenne az egyik leghatékonyabb módja a megelőzésnek.

Egy magánegészségügyi szolgáltató, az Affidea Magyarország megbízásából készült felmérés rávilágított, hogy a magyarok rákmegelőzéssel kapcsolatos szokásai, szűrési hajlandósága és életmódja messze nem ideális. A kutatás 2024 májusában készült az Opinio piackutató applikációval, és a 16-69 éves korosztályra reprezentatív eredményeket hozott. A tüdőszűrésre vonatkozó kérdéseket 643 ember, míg a többi kérdést 981 fő válaszolta meg.

A felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek fele egyáltalán nem jár szűrővizsgálatra, és bár sokan félnek a ráktól, csak minden ötödik válaszadó tesz meg mindent a megelőzés érdekében. A tájékozatlanság nagy szerepet játszik az alacsony szűrési hajlandóságban, és ez nem feltétlenül csak az egyének hibája, hanem a hiányos vagy elmaradt felvilágosításé is.

A kutatás rámutatott, hogy a férfiak, a 39 év alattiak és a csak nyolc általánost végzettek kevésbé hajlandóak szűrésekre járni, míg az iskolázottabbak több időt és energiát áldoznak erre.

1. tanulság: egy pozitív eredmény még nem egyenlő a halálos ítélettel

Magyarország a tüdődaganatos megbetegedések arányában nemzetközi szinten rossz helyen áll. Évente körülbelül 7000 új tüdőrákos pácienst regisztrálnak, és majdnem ugyanennyien halnak bele a betegségbe. A korai stádiumban felfedezett tüdőrák pedig jól gyógyítható. Az emlőrák esetében is hasonló a helyzet, évente körülbelül 8000 új esetet diagnosztizálnak, és évi kétezren halnak bele.

A félelem gyakran tartja vissza az embereket a szűrésektől, pedig a korai stádiumban felfedezett daganatok gyógyíthatók. Tersztyánszky Rita szerint az egészséges életmódra nevelést már kisiskolás korban el kellene kezdeni.

2. tanulság: önmagunk “visszatáplálása” kiváló védekezési mechanizmus

A stressz jelentős szerepet játszik a daganatos betegségek kialakulásában. Bányai Éva ráktúlélő pszichológus szerint a társas stressz, mint például a munkahelyi megaláztatás, jelentősen gyengítheti az immunrendszert. A korai életkorban szerzett traumák is ronthatják a felnőttkori stresszel való megküzdést.

3. tanulság: tévedés, ha azt hisszük, hogy az alkohol “csak” májrákot okoz

Az alkohol számos más daganatos megbetegedés kialakulásában is szerepet játszik, például a gyomor-bél traktusban, a szájüregi daganatoknál, a tüdőráknál és a mellráknál is. A felmérés szerint a férfiak gyakrabban fogyasztanak alkoholt, és az 50-59 évesek körében a legelterjedtebb a rendszeres ivás.

4. tanulság: a dohányzásról való leszokás pozitív hatása azonnal megmutatkozik

A dohányzás elhagyása után javul a fizikai teljesítőképesség, és egy év múlva jelentősen csökken a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. A tüdőrákos megbetegedések száma Magyarországon növekedést mutat, és a dohányzás jelentős kockázati tényező.

A szűrővizsgálatok fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. A tüdőszűrés 40 éves kortól, a melanómaszűrés 30 éves kor fölött, a mammográfia 45 és 65 éves kor között, a méhnyakrák-szűrés 21 éves kortól, a prosztatavizsgálat 50 éves kor felett, és a vastagbéldaganat szűrése 50 év felett ajánlott.