Győri nyugdíjasok harca a gyalogos-felüljáró kártalanításáért

Győrszentiváni nyugdíjasok egy éve küzdenek azért, hogy kártalanítást kapjanak egy rájuk épített gyalogos-felüljáró miatt, de az önkormányzat nem hajlandó peren kívüli egyezségre.

Győr városában egy gyalogos és kerékpáros híd épült öt évvel ezelőtt, 300 millió forintból, amely az M19-es autóút felett köti össze a kettévágott utcát. Nagy Lászlóék háza mellett a híd egyik kanyarja belóg a kertjük fölé, ami miatt szomszédjogi pert indítottak, sérelmezve a magánéletükbe való betekintést, a megnövekedett zajt és szemetet.

Az önkormányzat eleinte vitatta a kártérítési igényeket, de a pereskedés csak az időhúzásra és a költségek emelkedésére volt elég. Egy idős hölgy esetében a kártérítés összege 13 millióról 22 millió forintra nőtt, de végül 19 millió forintban sikerült megegyezniük.

Nagy Lászlóék ugyanazokat a budapesti szakértőket bízták meg, akik a híd másik oldalán dolgoztak, és a felmérés során 30 millió forintos értékcsökkenést állapítottak meg az ingatlanukra. A kártérítésből három gyermekük is részesülne, összesen tízmillió forintot kapnának.

A nyugdíjas házaspár hosszú ideig nem kapott választ az önkormányzattól, majd egy ügyvédi iroda által tett peren kívüli egyezségi ajánlatot sms-ben utasítottak el. Nagy László szerint a híd miatt a víz is befolyik az udvarukba, és nehezen tudnak kiállni az autóval a kapun. Emiatt kénytelenek voltak bírósághoz fordulni.

A házaspár most már Dézsi Csaba polgármesterre haragszik, akit októberig választottak meg, és abban reménykednek, hogy az újonnan megválasztott polgármester, Pintér Bence másképp áll az ügyükhöz. Remélik, hogy mihamarabb sikerül egyezséget kötni, mivel a késedelem további költségeket jelenthet a városnak és az adófizetőknek.

Dézsi Csaba korábban a híd beruházását átgondolatlannak nevezte, és azt mondta, hogy rendezni kell a helyzetet, de Nagyékkal mégsem akar peren kívüli egyezségre jutni. Borkai Zsolt, a korábbi polgármester viszont továbbra is kiáll a híd mellett, mondván, hogy életeket mentett meg és fog is a jövőben.