Freddie Mac jelzáloghitel-programja

Az amerikai Freddie Mac 2,5 milliárd dolláros keretösszeggel 18 hónapos programot indított, amely lehetővé teszi a háztartások számára, hogy kedvező feltételek mellett nagyobb jelzáloghitelre cseréljék meglévő hiteleiket, és a különbözetet lakásfelújításra fordítsák.

A Freddie Mac által bevezetett új program keretében a háztartások kihasználhatják a cash-out refinancing lehetőségét, amelynek során a meglévő jelzáloghitelüket egy nagyobb összegűre cserélhetik, és a különbözetet készpénzben kapják meg, amit otthonfelújításra költhetnek. Az amerikai hatóságok jóváhagyták a Freddie Mac javaslatát, amely lehetővé teszi számára, hogy második jelzáloghiteleket is megvásároljon. A magas kamatkörnyezet miatt azonban ez a konstrukció Amerikában gyakorlatilag megszűnt, ami több piaci szektornak okozott csökkenő keresletet. A Freddie Mac ezt a piaci hiányosságot kívánja pótolni, és amennyiben a program céljai megvalósulnak, az ilyen típusú hitelek kamata jelentősen csökkenhet, ami újra vonzóvá teheti a lakosság számára a lakásfelújítások finanszírozását.

A program kezdetben nagyobb keretösszegűnek volt tervezve, de több republikánus szenátor aggodalmát fejezte ki az inflációs hatások miatt, így a keretösszeget 2,5 milliárd dollárra szabták. A Freddie Mac szerint ez a mértékű keretösszeg nem fog inflációs nyomást gyakorolni.

A program sikere esetén a későbbiekben szélesebb körű alkalmazás is lehetséges lehet. Az amerikai háztartások ingatlanvagyona jelentős, több mint 32 ezer milliárd dollárt tesz ki, ami 2020-hoz képest 60%-os növekedést jelent. A Bank of America szerint ennek közel 18 ezer milliárd dollárja lehet érintett a program által. A valóságban azonban a pilot program elsősorban a vidéki és alacsonyabb jövedelmű háztartásokra koncentrál, így a ténylegesen érintett összeg valószínűleg kisebb. Ha a programot kiterjesztik, az akár 850 milliárd dollárnyi többletkeresletet is generálhat több éven keresztül.