Gyilkos malacjárat a román furgonban

Békés megyében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei egy rutinellenőrzés során egy román furgonban 30 sertést találtak, melyek közül több már nem élt.

A pénzügyőrök az M44-es autóút egyik pihenőjében állították félre a járművet, ahol a raktérben lévő házilag kivágott lyukakon keresztül fedezték fel az életben maradásért küzdő állatokat. A sertések egymás hegyén-hátán próbáltak helyhez és levegőhöz jutni a zárt plató kínzó fogságában, a hátsó ajtót drótokkal rögzítették. A helyszínen kiderült, hogy a román sofőr semmilyen okmányt nem tudott felmutatni a sertések származásáról, és állatszállítási engedéllyel sem rendelkezett.

A Békés Vármegyei Kormányhivatal hatósági állatorvosa azonnal a helyszínre érkezett, ahol megállapította, hogy a járműben harminc sertést zsúfoltak össze, és az állatok levegő hiányában ziháltak, orrnyílásuk váladéktól szennyeződött. Az állatorvos tájékoztatása szerint a malacokat érintő településen sertéspestis miatt karantént rendeltek el, ami miatt az állatok leölését rendelte el, hogy így akadályozzák meg a fertőzés továbbterjedését.

A NAV a történtek kapcsán állatkínzás miatt feljelentést tett, mivel a pénzügyőrök és az állatorvos már nem tudtak segíteni az állatokon, de legalább megakadályozták a fertőzés továbbterjedését.