Kutyabarát strandok térképe Magyarországon

Magyarország szerte 22 deklarált helyszínen várják a kutyás fürdőzőket, ahol a strandolásra vágyó ebek és gazdáik élvezhetik a nyarat. A kutyabaráthelyek.hu gyűjtése alapján Fonyódtól Szolnokig, Dunakeszitől Tiszakécskéig terjed a kutyabarát strandok sora. Máté Krisztián, az oldal alapítója szerint a kutyatartók igényeinek növekedésével egyre több helyszín nyitja meg kapuit a négylábú vendégek előtt.

A kutyabarát strandokat térképre is tették, így könnyebbé téve a tájékozódást a kutyások számára. Azonban nem minden vízpart biztonságos, így érdemes odafigyelni, hogy csak a megfelelő helyeken engedjük vízbe kedvenceinket. A bányatavak mélysége és a mesterséges tavakban lévő kórokozók veszélyt jelenthetnek, míg a nem kijelölt partokon balesetveszélyes törmelék is lehet.

A kutyák bőre, akárcsak az embereké, érzékeny lehet a napfényre, így a napégés elleni védekezésre is figyelni kell. A kutyáknak készült, természetes összetételű, illatmentes naptejet ajánlott használni, és fontos, hogy a naptejet a napon való tartózkodás előtt legalább 20 perccel előbb vigyük fel a bőrre. Ha a kutya szőrzete hiányos, vagy szőrtelen fajtájú, akkor védőruházat használata is javasolt.

A strandolás során ne feledkezzünk meg a kutyánk igényeiről sem, vigyünk magunkkal itatótálkát, tiszta vizet, törölközőt, ürülékgyűjtő zacskót, napernyőt vagy árnyékoló sátrat. Ha a kutya nem túl jó úszó, érdemes lehet beszerezni egy kutya mentőmellényt is. A hirtelen hőmérsékletváltozás veszélyes lehet, ezért a felhevült testtel való vízbe ugrás kerülendő.

A túlhevülés és a hőguta elkerülése érdekében figyeljünk a kutya testhőmérsékletére, és ha szükséges, hűtsük le, itassuk meg, és pihentessük árnyékban. A nyomott orrú és idős kutyák különösen veszélyeztetettek ebben a tekintetben. Végül, de nem utolsósorban, legyünk tekintettel másokra és a környezetünkben élő élőlényekre is a vízparton.