A tökéletes kaktuszöntözés titkai

Bár a kaktuszok ismertek alacsony vízigényükről, az öntözésük mégis kiemelt figyelmet igényel, hiszen a túl sok vagy túl kevés víz egyaránt káros lehet számukra.

A pozsgás növények, így a kaktuszok is, kevés vízzel is beérik, azonban az öntözésük során fontos betartani bizonyos szabályokat. A túlzott nedvesség káros következményekkel járhat a növény számára, ezért létfontosságú az öntözési szabályok ismerete. Az öntözéshez használt víznek lágynak és tisztának kell lennie, mivel a klór és a sók jelenléte károsíthatja a növényt. Az esővíz ideális választás lehet, de csak megfelelő előkezelés után, hogy elkerüljük a fertőzéseket. Ha a víz kemény, forralással vagy sav hozzáadásával csökkenthetjük a keménységét. A kaktuszok öntözéséhez nem ajánlott a kútvíz használata, mivel az tartalmazhat a növényre káros szennyeződéseket.

Csak az egészséges és aktív növekedési állapotban lévő kaktuszok öntözhetők, mivel csak az egészséges gyökerek képesek a víz felvételére. A megfelelő öntözési gyakoriság meghatározása több tényezőtől függ, mint például a fény mennyisége, a növény állapota, a levegő páratartalma és hőmérséklete. A kaktuszok életciklusát is figyelembe kell venni az öntözés során, hiszen tavasszal kezdenek növekedni, nyáron virágoznak, ősszel pedig pihenő állapotba kerülnek, amit télen tartanak fenn. Télen az öntözést teljesen mellőzni kell, tavasszal pedig a növény felébredését követően, amit a zöldülő növekedési pont és a fiatal tüskék jelentenek, kezdhetjük meg az öntözést. Az első öntözést reggel végezzük, hogy a nap folyamán a víz elpárologjon, és estére csak minimális nedvesség maradjon a talajban.

Nyáron a kaktuszok öntözésekor ügyelni kell arra, hogy a talaj teljesen kiszáradjon az öntözések között, és csak éppen annyi vizet kapjanak, hogy a földjük átnedvesedjen. Ha néhány öntözés kimarad, a kaktuszok ezt elviselik. Az öntözési szabályok minden pozsgás növény esetében hasonlóak, legyen szó nedvességet kedvelő vagy sivatagi fajtákról. Fontos, hogy a víz ne érje a növény szárát, ne maradjon a víz az edényben, és a kaktuszokat nyáron este, tavasszal és ősszel reggel öntözzük. A kaktuszokat permetezni is lehet, a víz hőmérséklete ekkor 30-40 fok között legyen.