Európai ivási szokások és kulturális hagyományok

Az európai országok alkoholfogyasztási mintáit vizsgáló tanulmány szerint a kultúra jelentős mértékben befolyásolja, hogy az emberek mit isznak, és ezek a szokások évszázadok óta változatlanok maradnak.

Az Európai Unió tagállamai, valamint Izland, Norvégia és Ukrajna alkoholfogyasztási szokásait elemző kutatás rámutatott, hogy az egyes országokban a hagyományos italok dominálnak az asztalokon. A 2000 és 2019 közötti adatok alapján készült tanulmány kimutatta, hogy a franciák a borra, a németek a sörre, míg az északi országok lakói a tömény italokra esküsznek.

Daniela Correia, a tanulmány egyik szerzője és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális irodájának munkatársa szerint a hagyományos italpreferenciák, a társadalmi normák és a fogyasztási szokások jelentős hatással vannak az országokra jellemző ivási minták kialakulásában.

A kutatás során hat különböző alkoholfogyasztási mintázatot azonosítottak Európában. Franciaország, Görögország és Svédország például a borfogyasztásban jeleskedik, míg Ausztria, Dánia és Németország a sör és a kevesebb szeszesital fogyasztásában emelkedik ki. Magyarország, Horvátország és Szlovákia egy olyan csoportba tartozik, ahol a sörfogyasztás mellett a mértéktelen ivás és a szeszesitalok fogyasztása is jellemző.

Ukrajna, Bulgária és Ciprus olyan országokat foglal magában, ahol bár sok a nem ivó, a rendszeresen szeszesitalt fogyasztók száma magas. Észtország, Lettország és Litvánia esetében pedig a szeszesitalok és a sör népszerű, de a mértéktelen ivás aránya alacsony.

Finnország, Izland, Írország és Málta alkotja azt a csoportot, ahol az alkoholfogyasztás és a mértéktelen ivás egyaránt magas szintű. A kutatás megállapította, hogy a vizsgált közel két évtized alatt a 30 ország közül 20 nem mutatott jelentős változást az alkoholfogyasztási szokásaiban.

A borivó országokban a legkevesebb alkohollal összefüggő halálozást regisztrálták 2019-ben, míg a balti országokban, ahol a szeszesital-fogyasztás a jellemző, százezer emberre vetítve 90-nel több ilyen halálesetet jegyeztek fel. A magas szeszesital-fogyasztással és/vagy a mértéktelen alkoholfogyasztás magas gyakoriságával rendelkező országokban – mint például Észtország, Lettország, Litvánia, Ukrajna, Bulgária és Ciprus – volt a legmagasabb az alkohol okozta átlagos halálozás és egészségkárosodás.

A kutatók szerint érthető, hogy nehéz változtatni ezeken az évszázados, évezredes gyökerekre visszanyúló trendeken, de léteznek már működő szabályozások, amik lassan lehetővé tennék, hogy csökkenjen az európai alkoholfogyasztás.

A kulturális és társadalmi szokások mellett azonban a nemzetközi politikai helyzet is befolyásolhatja az európai országokat. Oroszországban például a 444.hu magyar híroldal betiltásával válaszolt az Európai Unió Tanácsa által május 17-én hozott döntésre, amely megtiltja három orosz média, a RIA Novosztyi, az Izvesztyia Médiainformációs Központ és a Rosszijszkaja Gazeta „minden műsorszórási tevékenységét”. Az orosz külügyminisztérium szerint ezek az intézkedések válaszok az EU által az orosz médiával szemben bevezetett korlátozásokra.