Adóemelés miatti tüntetés és erőszak Kenyában

Súlyos összetűzések történtek Kenyában, amikor a tüntetők megostromolták a nairobi parlamentet egy adóemeléseket tartalmazó törvénytervezet ellen.

A nairobi parlamentnél kialakult tüntetés során több tiltakozó megsebesült, miután egy csoport behatolt a törvényhozás épületébe. A törvénytervezet elleni tiltakozás során összegyűlt több ezer ember, akik közül néhányan kövekkel dobálták meg az őröket. A rendőrség először könnygázzal és vízágyúval próbálta szétszórni a tömeget, majd éles lőszerrel is leadott figyelmeztető lövéseket.

A jogszabályt, amely az adóemeléseket tartalmazza, már harmadik olvasatban fogadták el a parlamentben. Ennek hatására a tüntetők egy része behatolt az épületegyüttesbe, ami további összetűzéseket váltott ki.

A BBC tudósítása szerint a zavargások következtében több ember életét vesztette, és többen lőtt sérülésekkel kerültek egy katedrálisba menedékért. A KTN helyi tévé nyolc ember megerősített haláláról számolt be, míg egészségügyi források szerint a rendőrök által agyonlőtt tüntetők száma legalább tíz. A helyi tévécsatornákon látható volt, hogy a nairobi parlament egyik szárnya lángokban áll, a törvényhozók menekülnek az épületből.

A rendőrség tüzet nyitott a kenyai törvényhozást megrohamozni próbáló tüntetőkre, legalább tíz tüntető meghalt, több tucatnyian megsebesültek, és a parlament épületének egyes részei lángba borultak. A Reuters újságírója legalább öt tüntető holttestét számolta meg a parlament előtt, míg egy mentős szerint a halottak száma legalább tíz, és több mint 50 embert sebesítettek meg a lövések.

Be akarjuk zárni a parlamentet, minden képviselőnek le kell mondania! Új kormányunk lesz

– mondta a Reutersnek Davis Tafari tüntető, aki megpróbált bejutni a parlament épületébe is.

Tiltakozásokra és összecsapásokra került sor az ország több más városában és településén is. A parlament jóváhagyta a pénzügyi törvénytervezetet, amelyet a törvényhozók harmadik olvasatba vittek. A következő lépés, hogy a jogszabályt aláírásra megküldik az elnöknek. Ő visszaküldheti a parlamentnek, ha kifogásai vannak. A tüntetők közül sokan William Ruto elnök lemondását is követelik. William Ruto elnöke, aki két éve került hatalomra, a szegényebb rétegek szavazataival, de a hitelezők, például az IMF, a hiány csökkentésére szólította fel a kormányt. A most elfogadott törvényjavaslat célja, hogy további 2,7 milliárd dolláros adóbevételt érjenek el az adósságteher enyhítésére. Az adóemelésből kivették a kenyeret, az étolajat, az autókat és a pénzügyi tranzakciókat, de az ország több városában így is utcai harcok törtek ki. Az átlag kenyait megviselte a Covid-járvány, az ukrajnai háború, az aszályok és a devizájuk elértéktelenedése.

A Daily Nation szerint negyvenhét megyéből harmincban tüntetnek, és a múlt heti demonstrációkon legalább két ember meghalt, több százan megsebesültek. A helyi sajtó jelentése szerint sűrű könnygázfüst és fegyverropogás közepette a rendőröknek végül sikerült kiűzni a tüntetőket a parlamentből, a képviselőket az épületből kivezető föld alatti alagutakon keresztül menekítették ki. A rendőrségi fellépés idején az internetszolgáltatásban országszerte komoly fennakadások voltak. A CNN-nek Barack Obama testvére azt mondta, őt is lefújták könnygázzal. Az MTI jelentése szerint a helyzet kaotikus, és a parlament lángokban áll.