E.ON: Visszamenőleges áramdíj-emelés kisvállalkozásoknál

Az E.ON energiaszolgáltató bejelentette, hogy 2022. augusztus 1. és 2024. március 31. közötti időszakra visszamenőleg módosítja a kisvállalkozások áramdíját.

A vállalkozásokat értesítő levél szerint a kormányrendelet nyomán megváltozott az egyetemes szolgáltatásra jogosult ügyfelek köre, és az E.ON nyilatkozatot kért a kisvállalkozásoktól, hogy továbbra is jogosultak kívánnak-e maradni. Sokan azonban nem értették a nyilatkozat fontosságát, vagy figyelmen kívül hagyták, így az E.ON megszüntette náluk az egyetemes szolgáltatási szerződést, és most két év után számlázza ki az extra költségeket.

Egy érintett vállalkozó szerint 2022 óta több mint másfél millió forintot fizetett az E.ON-nak, de a cég most közel 3 millió forintot követel tőle. Az Ipartestületek Országos Szövetségének elnöke, Németh László szerint az E.ON a legkisebb vállalkozásokat sújtja ezzel a lépéssel, és több helyről is értesültek az áramszámlák visszaküldéséről és a magasabb díjak kiszabásáról.

Az E.ON-t megkeresve a vállalat illetékességi okokból az MVM válaszadására hivatkozott. Az MVM szerint mindkét egyetemes szolgáltató, az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. és az E.On Áramszolgáltató Kft. többször is felhívta a figyelmet a nyilatkozattétel fontosságára. A kormányrendelet értelmében a mikrovállalkozások rezsicsökkentett áron jogosultak voltak villamos energiát és földgázt vételezni meghatározott mennyiségig, de a túlfogyasztás már piaci áron kerül elszámolásra. Azoknak, akik nem tettek nyilatkozatot, az egyetemes szolgáltató nem köteles az energiaellátást biztosítani, és a jogkövetkezményekkel is számolniuk kell. Az MVM szerint a nyilatkozat elmulasztása miatt a "jogosulatlanul vételezett energiát ellátási feláron" számlázták ki visszamenőlegesen.