Vízibiciklis baleset a Balatonon

Két fiatal lány került bajba a Balatonon, amikor Vonyarcvashegyen, 500 méterre a parttól, a viharos szél miatt elszabadult a vízibiciklijük.

Június 24-én, késő délután drámai események zajlottak le a Balatonnál. A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság Keszthelyi Vízirendészeti Rendőrőrsének munkatársai észlelték, hogy Vonyarcvashegy előtti vízterületen, mintegy 500 méterre a parttól, két fiatalkorú lány sodródik a vízen egy vízibiciklin. Az I. fokú viharjelzés ellenére a lányok a megélénkülő szél miatt bajba kerültek. A rendőrök azonnal a segítségükre siettek, és a vízibiciklit a rajta lévő utasokkal együtt biztonságosan visszavontatták a vonyarcvashegyi strandra.

Az eset kapcsán fontos kiemelni, hogy I. fokú viharjelzés esetén a jelzőlámpa percenként 45 villanást ad, ekkor a parttól számított 500 méteren belül szabad csak tartózkodni a vízen. Ha a jelzés gyakorisága percenként 90-re nő, az már másodfokú viharjelzést jelent, ilyenkor tilos fürdeni, és a vízi sporteszközök használata is korlátozott, kivéve a vitorlás hajókat.

A vízimentők a hétvégén is folyamatosan készenlétben voltak, és több alkalommal volt szükség a beavatkozásukra. Összesen 44 strandon láttak el szolgálatot, és több tucatnyi könnyű sérültnek nyújtottak segítséget. Fonyódnál például három kajakozó kamaszgyereket mentettek ki a vízből. Sajnos a tragédiát nem minden esetben sikerült elkerülni: vasárnap este egy férfi tűnt el a vízben Szigligetnél, miután segíteni indult feleségének, aki az erős szélben elsodródott matracával. A nő szerencsésen partot ért, de a férjét már nem tudták megmenteni.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet arra, hogy baj esetén, vagy ha bajba jutott személyt észlelnek a Balatonon, az 1817-es ingyenes segélyhívón keresztül jelezniük kell.