Dráma a bíróságon: Babicsek Bernát szülei és a vádlott járőr találkozása

Két és fél évvel Babicsek Bernát elvesztése után a Budakörnyéki Járásbíróságon drámai jelenetek zajlottak le, amikor a színész gyászoló szülei szemtől szemben álltak a haláláért felelősségre vont járőrrel. T. László, akit foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolnak, éppen ügyvédjével beszélgetett, miközben a szülők könnyeikkel küszködtek, az édesanya többször is sírva fakadt.

Babicsek Bernát tragikus halála mélyen megrendítette az országot. A tehetséges fiatal művész, aki színészként és harmonikásként is ígéretes jövő előtt állt, 2021 decemberében hunyt el hagymasütés közben bekövetkezett füstmérgezés következtében. A család szerint a 41 éves férfi még élhetne, ha a riasztásra kiérkező biztonsági cég munkatársai megfelelően végezték volna feladatukat. A rendőrség ugyan megszüntette a nyomozást, de a hozzátartozók nem nyugodtak bele a döntésbe, így a járőr sorsa most a bíróság kezében van.

A solymári ház riasztója jelzett, amire a járőr tíz percen belül a helyszínre érkezett. A szülők a járőr testkamerájának felvételén hallhatták, hogy a járőr a diszpécsernek azt mondta, nem akarta felébreszteni a horkoló tulajdonost, és az épületet sem járta körbe a sár miatt. A járőr csupán két és fél percet töltött a kapun belül, rávilágított az ajtókra és a füstölgő szellőzőre is, de azt kéménynek nézte.

A rendőrség többszöri megszüntetése után az ügyészség végleg lezárta a büntetőeljárást, mondván, hogy a járőrnek nem kellett volna vizsgálnia az áramszünet okát, mivel a környéken mindenhol volt áram. A gyászoló család dr. Borbély Zoltán és Dr. Ács Tibor ügyvéd segítségével pótmagánvádas eljárást indított, ami most a járőrt a bíróság elé állította.

A bíróság előtt T. László nem tett beismerő nyilatkozatot, mivel védője szerint a bíróság költözése miatt nem kapták meg időben a nyomozati iratokat. A jogi képviselők halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt felfüggesztett börtönbüntetésre tettek indítványt. A tárgyalás így legközelebb októberben folytatódik majd, több tanút is idézett a bíróság, köztük Babicsek Bernát barátját, az édesapját és a diszpécser.

Sem egy bocsánatkérést, sem egy részvétnyilvánítást nem kaptak a szülők – mondta Dr. Borbély Zoltán, hozzátéve, hogy pedig ez nagyon fontos lenne.

A következő meghallgatáson a tanúk mellett szakértőt is meghallgat a bíróság, valamint lejátsszák a háznál rögzített felvételeket is. Borbély Zoltán kiemelte, hogy a jelenlegi ügy azért is fontos, hogy ilyen többet ne ismétlődhessen meg, hisz a cég jelenleg is megbízhatóságával és tűzvédelemben jártasságával hirdeti magát, holott T. László személy és vagyonvédelmi törvényt is sértett a tettével.