Terroristák támogatásával ítélhetik el a dagesztáni támadók apját

Tíz napig őrizetbe vették Magomad Omarovot, a dagesztáni terrortámadás két támadójának az apját, aki a Szergokolai járás korábbi vezetője volt. A TASZSZ hírügynökség szerint azonban ennél súlyosabb vádak is érhetik, mint például a terroristák támogatása és bűnpártolás.

Egy dagesztáni bíróság döntése értelmében Omarovot adminisztratív őrizetbe helyezték, miután kiderült, hogy két fia, Oszman és Adil részt vettek egy Mahacskalában elkövetett terrortámadásban, amely eddig összesen 21 halálos áldozatot követelt.

Az idősebb Omarovot, aki korábban a Dagesztáni Köztársaság egyik járásának vezetője volt, azonnali hatállyal menesztették pozíciójából, miután nyilvánosságra került, hogy fiai az iszlamista terroristák között voltak. A bíróság most adminisztratív bűncselekmény elkövetése miatt ítélte el tíz napra.

A TASZSZ információi szerint a későbbiekben Omarov ellen további vádakat is emelhetnek, többek között a terroristák támogatása és pártolása miatt.

Omarov korábban elmondta, tudott fiai vahabita irányzatát követő hiteiről, de állítása szerint már évek óta nem állt velük kapcsolatban.

A június 23-án Mahacskalában végrehajtott támadások során több helyszínen, köztük egy ortodox templomnál, egy zsinagógánál és egy közlekedési rendőrposztnál is támadások történtek, amelyek hátterét egyelőre nem tisztázták.

Az idei év során ez már a második iszlamista terrortámadás volt Oroszországban, a márciusi moszkvai koncerthelyszínen történt támadás után, amelyet az Iszlám Állam Koraszán csoportja vállalt magára, és amely során 144 ember vesztette életét.