Európa legnagyobb fenyegetése: az orosz agresszió

A cseh politikai vezetők egyöntetűen úgy vélik, hogy Oroszország agresszív politikája jelenti a legnagyobb veszélyt Csehországra és Európára. Petr Pavel cseh államfő ezt követően hangsúlyozta Prágában, hogy a Hradzsinban tartott találkozón, ahol Petr Fiala miniszterelnökkel és Andrej Babis volt kormányfővel, az ellenzéki Független Polgárok Akciója (ANO) mozgalom elnökével egyeztetett, egyetértés alakult ki az Ukrajna elleni agresszió elítélésében és a megtámadott ország támogatásának szükségességében.

Az államfő kiemelte, hogy a találkozó során megvitatták a legfontosabb belpolitikai és külpolitikai témákat, és egyetértettek abban is, hogy párhuzamosan kell szorgalmazni a konfliktus békés megoldására irányuló igyekezetet.

Petr Pavel rámutatott, hogy Csehország hosszú távú nyugati orientációját, valamint tagságát az Európai Unióban és a NATO-ban sem a kormány, sem az ANO képviselői nem kérdőjelezik meg, és közös véleményük szerint aktívnak kell lenniük ezekben a szervezetekben.

Az elnök szerint a kormányzat és az ANO képviselői között teljes az egység az ország alapvető kül- és biztonságpolitikai elvei tekintetében, bár a megbeszélés során néhány kérdésben eltérő nézetek is megfogalmazódtak.

Friss hír, hogy a Kreml EU-s szankciókra válaszul 81 európai hírszolgáltatót tett tiltólistára, Magyarországról egyedül a 444-et tiltották be az Oroszországi Föderációban, ezzel a legjobb európai újságokkal kerültünk egy listára.