Óbudai korrupciós ügy: Bús Balázs szerint a polgármesternek le kell mondania

Bús Balázs, a III. kerület korábbi polgármestere szerint az óbudai korrupciós ügy miatt a kerület politikai vezetése morális válságba sodorta Óbudát, és a helyzet tisztázása érdekében a polgármesternek le kellene mondania.

Bús Balázs a Facebook-oldalán fejtette ki véleményét, miszerint a választások előtti és utáni letartóztatások, valamint a korrupciós ügyek következtében Óbuda becsületét csak úgy lehet visszaszerezni, ha a polgármester és a testület feloszlatja magát. A fideszes politikus úgy véli, hogy a jelenlegi vezetés és a baloldali képviselők elkerülik a szembenézést, és nem vesznek részt a testületi üléseken, ahol tisztázni lehetne a helyzetet. Bús Balázs szerint a baloldali többségű testület mozgástere a következő öt évben nullára csökken, és a fővárosban érdemi beleszólásuk megszűnt, miközben a kormánnyal folyamatosan konfliktusban állnak. Hozzátette, hogy a helyi választási bizottság baloldali tagjai elfogultan és a joggal visszaélve hozták döntéseiket, és a hivatali hatalommal rendszerszintű a visszaélés Óbudán. Bús Balázs nem kíván részt venni a testületi munkában, és nem veszi fel a pártlistás mandátumát sem. Hangsúlyozta, hogy Óbuda becsületének visszaszerzése csak a jelenlegi testületen kívül lehetséges, és ebben kíván szerepet vállalni.

Az óbudai korrupciós ügy részletei

A Központi Nyomozó Főügyészség június 17-én kutatást végzett az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatnál, és őrizetbe vették Czeglédy Gergő alpolgármestert. A nyomozás vesztegetés és befolyással üzérkedés, valamint más bűncselekmények miatt folyik. Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője szerint az ügyben eljáró nyomozási bíró elrendelte az alpolgármester egy hónapos letartóztatását, valamint egy önkormányzati cégvezető letartóztatását is, akit bűnsegédként gyanúsítanak. Az ügynek jelenleg tíz gyanúsítottja van. A gyanúsítás szerint egy férfi több mint százmillió forintot fizetett az alpolgármesternek, hogy hivatali helyzetét felhasználva közbenjárjon a reklámberendezések engedélyezésében. A vesztegetési pénz leplezésére fiktív szerződéseket kötöttek, amelyeket a valóságban nem teljesítettek.

Az önkormányzat reakciója

Az önkormányzat a házkutatásra reagálva közleményt adott ki, amely szerint együttműködtek az ügyészséggel, és az összes kért iratot átadták. Az ügyészség szerint a nyomozati cselekmény ugyanabban az ügyben zajlik, amely kapcsán már korábban is kértek iratokat az önkormányzattól. Az önkormányzat szerint az épületében az akció során mindössze öt hivatalos személy tartózkodott. Az önkormányzat hangsúlyozza, hogy minden szerződésük szabályos és valós teljesítésen alapul, ami kizárja a jogszerűtlenséget és a fiktivitást, és a bizonyítékokat ismételten nyilvánosságra fogják hozni.

Czeglédy Gergő helyzete

Czeglédy Gergő, aki az óbudai korrupciós ügy egyik gyanúsítottja, jelenlegi helyzete miatt nem tudja ellátni a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) felügyelőbizottsági tagjaként betöltött feladatait. Annak ellenére, hogy a rácsok mögül nehezen végezhető a törvényességi ellenőrzés, a Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztálya szerint a Fővárosi Közgyűlés nyári hónapokban nem tart ülést, így Czeglédyt egyelőre biztosan nem hívják vissza a posztról. A Főpolgármesteri Hivatal nem fejtette ki, de a közgyűlési szünet azt jelenti, hogy Czeglédy attól függetlenül felügyelőbizottsági tag marad, hogy jelenleg letartóztatásban van, és elképzelhető, hogy letartóztatását 30 nap elteltével meghosszabbítják. Czeglédyt a június 9-ei önkormányzati választáson újra egyéni képviselővé választották Óbudán, vagyis októberben újabb ötéves mandátuma kezdődhet meg. Az önkormányzati képviselő akkor veszíti el a megbízatását, ha egy évig nem jelenik meg a testületi ülésen.