Gyermekbántalmazás elleni kampány a budapesti megállókban

A Fővárosi Önkormányzat és a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány közös kampányt indított a gyermekbántalmazás ellen, melynek keretében a budapesti tömegközlekedési eszközökön és megállókban, valamint a Városháza Parkban figyelemfelhívó plakátokat helyeznek el.

A kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a gyermekbántalmazás elfogadhatatlanságára, és eloszlassa azt a tévhitet, miszerint a fizikai büntetés helyes viselkedésre tanítja a gyerekeket. A plakátokon szereplő "Nincs megérdemelt pofon" felirat hangsúlyozza, hogy a gyermekkel szembeni erőszak sosem megoldás, és a felnőttek felelőssége, hogy helyes eszközöket válasszanak a nevelés során.

A Fővárosi Közgyűlés által elfogadott Fővárosi stratégia a családon belüli erőszak megelőzéséről és az áldozatok védelméről című szakpolitikai dokumentum értelmében a kampány a lakosság edukációját és szemléletformálását is célzó kommunikációs kampányokat foglal magában.

A kampány részeként a Fővárosi Önkormányzat hirdetőfelületein, többek között a villamos- és autóbuszmegállókban, valamint a járművek belsejében is megjelennek a figyelemfelkeltő poszterek. Ezen kívül a kampány arra is ki kívánja terjeszteni a tudatosságot, hogy a bajba jutott gyerekek éjjel-nappal hívhatják a Kék Vonal Alapítvány ingyenes és anonim telefonszolgálatát a 116-111-es számon, ahol önkéntesek állnak rendelkezésükre.

A 116-000-es telefonszám pedig azoknak a felnőtteknek szól, akik egy gyermek jóléte miatt aggódnak, és segítséget vagy tanácsot szeretnének kérni.

A kampány fő üzenete, hogy a gyermekek biztonsága mindannyiunk közös felelőssége, ezért fontos, hogy állampolgárként ne nézzünk félre, ha gyermekbántalmazást látunk vagy annak gyanúja merül fel bennünk. A Városháza Parkban 2024. június 24-től egy hónapon át megtekinthetők lesznek a kampány plakátjai, és a közösségi média felületein is közzéteszik a cselekvésre buzdító üzeneteket. Emellett szakértőkkel készült beszélgetések, interjúk is elérhetőek lesznek a Budapest Te meg Én felületén, illetve az ÉnBudapestem.hu oldalon.