Budapest 5 éve 6 ábrán - a közvécékről a közbringákon át a középhőmérsékletig

Bár a négyeshatoson reggelente nem így tűnik, összességében több tízezer fővel csökkent a főváros lakossága öt év alatt. A nyarak mintha egyre melegebbek lennének, az újabb és újabb biciklisávokra pedig szinte teljes választási kampányt is fel lehet húzni. Ábrákon mutatjuk, milyen irányban változott Budapest öt év alatt.

81 ezer 282 fő – ennyivel csökkent Budapest lakossága 2019 és 2024 január elseje között, ami 4,6 százalékos népességcsökkenést jelent. Öt év alatt az ország teljes lakossága is csökkent, azonban a fővárosi lakosság csökkenésének üteme jóval nagyobb volt, mint az országos. Pest megye lakosságszáma viszont 2019 óta közel 50 ezer emberrel nőtt, ami részben a Budapestre költözőknek köszönhető.

A közlekedés terén is változások történtek: a buszforgalom visszaesett, az autóhasználat azonban nem nőtt jelentősen, annak ellenére, hogy több autó van bejegyezve a városban. A tömegközlekedési forgalom csökkenése mellett a biciklizés és egyéb mikromobilitási eszközök használata nőtt. A Mol Bubi rendszer átalakítása is sikeresnek bizonyult, a kölcsönzések száma többszörösére nőtt.

A klímaváltozás hatásai is érzékelhetőek, bár az adatok nem mutatnak jelentős változást az elmúlt öt évben a főváros időjárásában. A levegő minősége viszont javult, kevesebb volt a szálló por koncentrációjának határérték feletti óráinak száma.

A nyilvános mosdók száma is nőtt, jelenleg 81 ilyen létesítmény van a fővárosban, ami másfélszerese a 2019-es adatnak. Azonban több kerületben továbbra is hiányoznak a nyilvános illemhelyek. A mosdók díjszabása változó, a legtöbb helyen 250 forint a használati díj.