Új rektor a Corvinus Egyetem élén

Lezárult a Corvinus megújulási folyamatának első szakasza, új időszak kezdődik az egyetem életében. Bruno van Pottelsberghe rektor veszi át az egyetem vezetését, az elnöki feladatokat is ellátva, várhatóan 2024. augusztus 1-jétől.

Az elmúlt öt évben Anthony Radev vezetése alatt a Corvinus Egyetem jelentős átalakuláson ment keresztül. Az oktatási portfólió, a kutatási teljesítmény, a nemzetköziesítés, a stratégiai vállalati partnerségek, valamint a digitalizációs programok terén elért eredmények mellett az új campus is megépült. Radev a fenntartó stratégiai tanácsadójaként folytatja munkáját, miután 2019-ben elindult az első magyar modellváltó egyetem, a Corvinus transzformációs programja.

A következő fejlesztési ciklusban a Corvinus az oktatási programok és a kutatási kiválóság nemzetközi szintlépésére helyezi a hangsúlyt. Az egyetem irányítási rendszere is átalakul, a rektori és az elnöki feladatokat egy személyben, a rektor fogja ellátni.

A Corvinus Szenátusa 2024. május 22-i ülésén javasolta Bruno van Pottelsberghe, a brüsszeli Université Libre de Bruxelles egyetemi tanárának rektori megbízását. Az Alapítvány egyhangúlag támogatta és kezdeményezte kinevezését a Kulturális és Innovációs Minisztériumon keresztül a köztársasági elnöknél.

Bruno van Pottelsberghe kinevezésével kapcsolatban három kiemelt fontosságú témára kíván koncentrálni: a nemzetköziesedésre, a kutatásorientáltságra és a márkaépítésre.

Alig több mint egy évvel ezelőtt mondott le Takáts Előd, a Corvinus akkori rektora. Idén a Rahimkulov család miatt vizsgabotrány tört ki az egyetemen, a kivételezni nem hajlandó kirúgott tanár beperelte az egyetemet. Takáts Előd 2023 júliusában mondott le posztjáról, nem sokkal azután, hogy az egyetem kuratóriuma másodfokon felmentette a vizsgabotrányként elhíresült ügy miatt indult etikai vizsgálatban. Takáts a lemondását azzal indokolta, hogy rektorként szeretett volna visszaadni a magyar közgazdász közösségnek abból, amit kapott, de emellett nem volt ideje igazi hivatásával, a gazdaságpolitika tanulmányozásával foglalkoznia.

Az egyetemet tavaly vizsgabotrány rázta meg, amelynek következményei – egy korábban készült belső kutatás eredményei szerint – alapjaiban határozták meg az évet. Az ügyben az egyetem docense, Ádám Zoltán kezdeményezett etikai eljárásokat, mert egy diákkal kivételeztek, miután a tanuló „érdemi Mol-részesedéssel” rendelkező családja nyomást igyekezett gyakorolni az intézmény oktatóira. Ezzel kapcsolatban Hernádi Zsolt Mol-vezér, a Corvinus egyetemi alapítványának kuratóriumi elnöke elismerte, hogy az ügyben történtek szabálytalanságok. A belső, etikai vizsgálatok első körben elmarasztalták az érintett egyetemi vezetőket, másodfokon azonban már mindenkit felmentettek. Ádám Zoltán végül munkaügyi pert indított novemberben a Corvinus ellen. Oktatótársai és az intézmény diákjai is kiálltak mellette és a visszavételét követelték.