Amerika figyelmeztet: a következő nagy háborút már nem biztos, hogy meg lehet állítani

Az Egyesült Államok figyelmeztette a libanoni Hezbollah terrorszervezetet, hogy ne várják, hogy Washington képes lesz megakadályozni Izrael szárazföldi invázióját Libanon ellen, amennyiben folytatódik az izraeli területek elleni támadás.

A Politico értesülései szerint az amerikai üzenet célja az volt, hogy rávegyék a síita fegyveres szervezetet, hogy állítsák le az Izrael elleni támadásokat. Az Egyesült Államok aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy ha a Hezbollah nem hagy fel az izraeli területek elleni lövöldözéssel, nőhet a szárazföldi invázió esélye Izrael részéről.

Az Egyesült Államok világossá tette, hogy egy esetleges konfliktus esetén Izrael mellett állnak, és készülnek a Hezbollah támadásait megtorolni. Támogatásukat elsősorban lőszerekkel és hírszerzéssel nyújtanák, de amerikai tisztviselők szerint, ha Izrael súlyos támadás érné, például lakott területeket érnének rakétatámadások, az amerikai haderő akár közvetlenül is beavatkozhat a konfliktusba. Ugyanakkor reményüket fejezték ki a helyzet békés rendezésének lehetőségével kapcsolatban.

Az elmúlt hónapokban Izrael és a Hezbollah közötti konfliktus intenzívebbé vált, különösen Izrael északi határánál tapasztalható a feszültség növekedése.