Új székház a történelmi épületben

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) új otthonra talált egy teljeskörűen felújított, századfordulós épületben, amely korábban kórházként szolgált.

Az OGYÉI régi Szabolcs utcai kórház egyes, négyes és 4/a épületeiben kapott helyet, amelyeket a DANU mérnök, tervező és tanácsadó iroda tervei alapján alakítottak ki, összesen 15 000 négyzetméteren. A korábban két különböző helyszínen működő intézet számára fontos volt egy összevont telephely létrehozása, ahol tevékenységeiket – így a gyógyszerészeti és élelmezés-egészségügyi vizsgálatokat – egyetlen helyen, integráltan végezhetik.

A Dózsa György út felőli egyes épület irodákkal bővült, míg a közöttük lévő nyaktagban közösségi terek kerültek kialakításra. A négyes épületben irodák és laboratóriumok találhatók, a 4/a ingatlanban pedig vizsgáló laborok működnek. A felújítás során a tervezők kiemelt figyelmet fordítottak az eredeti, tégladíszes homlokzat megőrzésére.

A projekt részeként az épületeket akadálymentesítették, továbbá 10 elektromos és akadálymentes parkolóhelyet, valamint 46 kerékpártároló helyet hoztak létre. Az intézmény körüli területen 13 000 négyzetméternyi zöldterületet alakítottak ki.