Barbra Streisand dalai Esztergomot is meghódítják

Harmincöt éve alakult meg az Esztergomi Várszínház, és az elmúlt három és fél évtized során a szabadtéri színházak meghatározó tagjává vált hazánkban és nemzetközi szinten is. Évente mintegy 10 ezer néző előtt közel 1300 előadást vittek színre, és idén is számos neves előadó és előadás várja a közönséget.

Az Esztergomi Várszínházban a magyarországi és határon túli magyar társulatok rendszeresen színpadra lépnek, köztük a Temesvári, Nagyváradi, Komáromi és Beregszászi színházak. Idén a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház ismét visszatér, hogy június 29-én bemutassa Visky András Caravaggio című darabját.

A nyitóeseményen, június 26-án a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói lépnek fel Csokonai Tempefői című művének sajátos feldolgozásával. Ezt követően többek között Quilter Mr. és Mrs. című komédiáját Pindroch Csaba és Verebes Linda előadásában, Egressy Zoltán Sóska, sültkrumpli című művét Hargitai Iván rendezésében, a L'art Pour L'art Társulat előadását, valamint a Tolcsvay László-Müller Péter-Müller Péter Sziámi szerzőtrió Beszterce ostroma című daljátékát tekinthetik meg a nézők.

Az idei évad egyik kiemelkedő bemutatója Verebes Ernő Pengetangó című musical drámája, amelyet július 5-én a Gyulai Várszínház és az Aradi Kamaraszínház koprodukciójában mutatnak be, Tapasztó Ernő rendezésében.

Az Esztergomi Művész (Bábos) Tábor augusztus 5-től 9-ig tart, ahol a nagyváradi színészek vezetésével a 6-12 éves korosztályt vezetik be a színjátszás világába. A Várszínház nézőtere 250 főt fogad, míg a Bazilika előtti téren 800 néző élvezheti az augusztus 9-én és 10-én megrendezésre kerülő nagy koncerteket. Az első napon Kozma Orsi és a Mendelssohn Kamarazenekar a Barbra Streisand! És én? című esten keresztül hozza el a világhírű énekes színésznő, Barbra Streisand karakterét, másnap pedig Bogányi Gergely zongoraművész és vendégei lépnek fel.