Amerikai nagykövet családi pride piknikje

Különböző politikai és társadalmi személyiségek, köztük Kocsis Tibor énekes, Vitézy Dávid, Tordai Bence, Kerpel-Fronius Gábor és Iványi Gábor metodista lelkész is részt vettek David Pressman amerikai nagykövet pride alkalmából rendezett családi piknikjén.

A rendezvényen David Pressman hangsúlyozta, hogy a családokat, a szabadságot és a szerelmet ünneplik, amelyekért az LMBT-közösség tagjainak egyre több támadást kell elviselniük. Az amerikai nagykövet beszédében kifejezte aggodalmát az LMBTQI+-emberek Magyarországon történő célba vétele miatt, és arra szólította fel a kormányt, hogy számolja fel a diszkriminatív törvényeket, politikákat és gyakorlatokat. Pressman eredetileg az Országgyűlés előtt szerette volna elmondani beszédét, de Kövér László házelnök megtagadta a kérést, így a nagykövet nem szólalhatott fel az épületben.

A nagykövet említést tett arról is, hogy véleménye szerint Magyarországon a demokrácia is támadás alatt áll, és ez nem véletlenül történik egy időben az LMBT-közösség elleni támadásokkal. Pressman hangsúlyozta, hogy a szabadságról és a demokráciáról szeretne beszélni, és azokról, akik eszközként használják fel a szerelmet arra, hogy ezeket az eszméket aláássák.

Az idei Budapest Pride felvonulást június 22-én rendezték meg, amely a 29. ilyen esemény volt. A felvonulásról készült fotóriport és videó is elérhető az eseményről szóló híradásokban.

A budapesti Amerikai Nagykövetség hivatalos Facebook oldalán közzétett fotókon látható, hogy az eseményen Vitézy Dávid volt főpolgármester-jelölt, Tordai Bence, a Párbeszéd – Zöldek korábbi társelnöke, Kocsis Tibor énekes, Iványi Gábor lelkész és Závada Péter költő is részt vett. Továbbá a Carson Coma tagjai is ott voltak, sőt a zenekar fel is lépett.

A rendezvényen a nagykövet beszédében hangsúlyozta, hogy 35 ország közös nyilatkozatot adott ki, amelyben komoly aggodalmukat fejezték ki az LMBTQI+-emberek Magyarországon történő célba vétele miatt, és felszólították a kormányt, hogy számolja fel diszkriminatív törvényeit, politikáit és gyakorlatait.